Logické hádanky, které buď zvládnete na první dobrou, nebo probdíte noc ve snaze přijít na správné řešení

Udržovat si mozek v kondici pomocí nejrůznějších hádanek a kvízů je vždycky prospěšné. Nota bene v digitální době, která po nás chce té námahy stále méně a méně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Naše dovednost nacházet věci je spojena s tím, jak si pamatujeme konkrétní předmět a co jsme v daný moment viděli, což potvrzuje i studie. Právě proto mohou následující hádanky otestovat vaše schopnosti týkající se objektů. A současně vás nepochybně pobaví. Což je další pozitivum, protože tak vytváří emoční vazbu. Spojením údaje s pozitivní či negativní emocí dochází k jeho mnohem silnějšímu zapamatování.

Ve světě tyčinek se sírou

Před vynálezem zápalek byl oheň rozděláván různými technikami, nejznámější je tření dřívek, případně křesání. První verze zápalek měla na hlavičce fosfor a tyto šly zapálit prudkým škrtnutím o jakýkoli drsný povrch – například podrážku. Trpěly ovšem jedním neduhem, a sice rizikem samovznícení. Roku 1848 pak profesor chemie Boettger vynalezl tzv. bezpečnostní zápalky. Přemístíte jednu sirku tak, aby příklad dával smysl?

iZdroj fotografie: Depositphotos

Existují i různé varianty zápalek, například krbové, které jsou silnější a dlouhé 20 centimetrů. Dále se vyrábí například impregnované voděodolné sirky nebo ty, které dovedou díky delší hlavičce vzdorovat větru. Tím, že se dají vyrobit v mnoha rozměrech, si našly místo i jako kuriozity nebo upomínkové předměty. Lze z nich také slepit nejrůznější modely a stavby, jde také o nejběžnější předmět používaný v makrofotografii pro udání měřítka.

Kulečníkové koule a řešení

Prapředek kulečníku se zrodil v Anglii již během 12. století, kdy docházelo k posouvání koulí po trávě směrem k brance. Za tou totiž ležela koule, do které bylo žádoucí se trefit – aby porazila kuželku. Tato historie se dodnes skrývá v anglickém názvu billiard, tedy koule a dvůr. Hra probíhala na panských sídlech na nízko střiženém trávníku. Teď ale zapomeňte na hole nebo tága a zkuste pomocí koulí vyřešit následující rovnici tak, aby byla správně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jestli stále tápete ohledně zápalek, má úloha dokonce tři možnosti řešení. Z prostřední čárky čísla 8 se dá první znaménko změnit na plus (0 + 3 = 3). Nebo můžete poslední 3 změnit na 5, případně to samé provést s trojkou uprostřed. Mění se tak to, co od 8 odečítáte a co vám zůstává. Co se týče matematiky vyjádřené kulečníkovými koulemi, otočte devítku vzhůru nohama. Vyjde vám 6, což v součtu s 13 a 11 vyústí v kýžený výsledek 30.

Jak se vám dařilo v netypické matematice?

Zdroj: LiveScience

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články