Česká spořitelna varuje: Kdo se dopustí klasické chybky, ten během pár vteřin přijde o úspory

Česká spořitelna varuje. Kdo se špatně přihlásí do svého bankovnictví, může během pár sekund přijít kompletně o všechny úspory. Na tohle si dejte dobrý pozor.

Česká spořitelna varuje i Zdroj fotografie: Anaj7 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kybernetičtí podvodníci neustále vymýšlí nové způsoby, jak získat přístup k našim bankovním účtům. Různými triky a kličkami se nás snaží zmást a přimět k tomu, abychom jim dobrovolně předali citlivé údaje k našim platebním kartám nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Právě z tohoto důvodu většina bank apeluje na své klienty, aby před internetovým bankovnictvím dali přednost mobilní aplikaci. Česká spořitlna však nyní varuje před falešnými aplikacemi George. Kdo si ji stáhne, během pár vteřin přijde o všechny úspory.

Česká spořitelna varuje před falešným Georgem

Mobilní aplikace George nahrazuje internetové bankovnictví České spořitelny. Mobilní aplikace v současné době představují nejbezpečnější variantu pro správu našich bankovních účtů. Internetové bankovnictví bývá častým cílem kybernetických podvodníků. Mnohdy stačí jeden povedený phishingový útok, díky kterému zločinci získají naše přihlašovací údaje a mohou se do našeho internetového bankovnictví jednoduše přihlásit.

Česká spořitelna
Česká spořitelna varuje: Pokud vám přišla podobná SMS zpráva, neklikejte na ni. V opačném případě přijdete o úspory
nový virus
iZdroj fotografie: Depositephotos
Dávejte si pozor na falešné bankovní aplikace George.

Mobilní aplikace tuto možnost značně limitují. Většinou bývají chráněné biometrickým ověřením otisku prstu a unikátním pinem. Navíc se do ní nedostane nikdo, kdo nemá přímý přístup k vašemu mobilnímu telefonu. Přesto si kybernetičtí útočníci našli způsob, jak tento zádrhel obejít. Česká spořitelna nyní varuje před falešným Georgem.

Phishing, náhoda a neštěstí

K falešné mobilní aplikaci George se může dostat každý z nás. Můžeme si ji do telefonu stáhnout díky důmyslné phishingové kampani kybernetických útočníků, kteří nám ji naservírují přímo pod nos. Hojně k tomu využívali nedávnou integraci aplikace George s George Klíčem. Klienti České spořitelny tak mohli obdržet zprávu, která je vyzývala ke stažení potřebné aktualizace. Ve skutečnosti si stáhli falešnou aplikaci, která je během chvilky připravila o přístup k účtu a o všechny peníze.

Známá banka se chystá z klientů vyždímat peníze. Připravuje obří poplatky, někteří nebudou mít na jejich zaplacení
nárok na odměnu
iZdroj fotografie: Air fans / Creative Commons / CC BY-SA
Dejte si pozor, jakou aplikaci si do telefonu stahujete.

Na falešného George však můžete narazit také náhodou v oficiálních obchodech s aplikacemi. Pokud si nedáte pozor, povede takový omyl k vážnému neštěstí. O všem nás Česká spořitelna varuje na svých internetových stránkách.

Buďte obezřetní

V současné době neexistuje spolehlivý způsob, jak se před takovými situacemi chránit. Ochránit vás tak může jen vlastní obezřetnost. Nepodléhejte phishingovým zprávám, které vám nutí nějaké aktualizace. Pamatujte, že aktualizace bankovní aplikace probíhá automaticky a nikdy si nemusíte nic dodatečně stahovat. Při prvotním stahování bankovní aplikace George si pořádně zkontrolujte poskytovatele, hodnocení a recenze. Podle toho poznáte, zda se jedná o skutečnou nebo falešnou aplikaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články