Billy the Kid: Nejobávanější psanec divokého západu se dožil jen 21 let, jeho jméno ale žije dodnes

Bylo mu teprve 21 let, když ho měl zastřelit šerif. Život chlapce jménem Billy the Kid zůstává však dodnes velkou záhadou.

i Zdroj fotografie: Fma12 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Příběh chlapce jménem Billy the Kid začíná v roce 1860, kdy se údajně narodil v New Yorku pod jménem Henry McCarty. Jeho otec nicméně brzy na to zemřel, a tak se s matkou stěhoval na západ do Kansasu a později také do Nového Mexika. V té době se začalo vše měnit, neboť patnáctiletý nezbeda bohužel přišel o svou matku a začal krást.

Billy the Kid a jeho těžké dětství 

Teprve v 15ti letech byl také poprvé zavřen do vězení za krádež šatů, ovšem netrvalo to dlouho a dostal se na svobodu. Utekl totiž komínem. Šerifové se o něm dozvěděli až dva roky na to, kdy v 17ti letech zastřelil během hádky kováře. Tehdy byl opět převezen do vězení, jenže zase utekl a přidal se podle webu SeznamZprávy k bandě zlodějů dobytka. 

Skutečný příběh rozpolceného Billyho Milligana: Přiznal se ke znásilnění tří studentek, přesto byl u soudu zproštěn viny

Během roku 1878 se Billy zapojil do boje mezi dvěma soupeřícími skupinami. Tato potyčka vstoupila do dějin jako Válka v Lincolnském okrese, během které chlapec zastřelil několik mužů. Za své činy měl opět pykat, ale vyhýbal se zákonu, dokud mu tehdejší guvernér města nenabídl omilostnění výměnou za svědectví u určitých vražd během zmíněného konfliktu. 

Šerif ho zastřelil ve věku 21 let 

Jenže guvernér slovo nedodržel a chlapce poslal sedět do vězení. On nicméně opět utekl a od roku 1880 se věnoval kradení koní a dobytka. Tehdy ho také začal pronásledovat nový šerif Lincolnského okresu Pat Garrett, který ho v následujícím roce zastřelil. Jeho životem byl však tolik zaujatý, že o něm vytvořil knižní biografii, kterou v roce 1882 vydal pod názvem Skutečný život Billyho Kida. Ta měla uvést na pravou míru jeho činy a kdo skutečně byl. 

Černovous a další nechvalně známí piráti, kteří se svými činy navždy zapsali nejen do námořní historie
iZdroj fotografie: Pxhere

Billy byl během stíhání šerifem již velmi populární a za své činy a krvavé zločiny si získal proslulost téměř po celém světě. Jeho život je předmětem historiků i dodnes, přičemž mnozí spekulují o tom, zda ho vůbec Garret v jeho 21 letech zastřelil. Podle některých ho měl nechat jít, aby dožil svůj život v klidu daleko od zákona. Během historie se také objevilo několik osob, které chtěli přesvědčit úřady o tom, že jsou skutečně Billy the Kid. Ani jeden však neuspěl. 

Co si o příběhu Billyho the Kida myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články