Ze čmáranice se vyklubal poklad: Obraz schovaný v suterénu byl od Picassa, má hodnotu okolo 150 000 000 Kč

Z obrazu, který připomínal spíše čmáranici, se vyklubal poklad za neuvěřitelnou částku. Obchodník ho měl doma všem na očích přes padesát let.

i Zdroj fotografie: Pedro Ribeiro Simões / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Italská rodina měla doma desítky let skutečný poklad. Jednalo se o obraz od Pabla Picassa, který zprvu považovali za pouhou čmáranici, ale přesto ho nechali viset na zdi v kuchyni. Dílo přitom našel dle webu CNN obchodník s harampádím Luigi Lo Rosso během roku 1962 v suterénu opuštěné vily. Až jeho syn si všiml, že by se mohlo jednat o velmi cenný unikát. 

Obraz visel desítky let v kuchyni 

Podle Lo Rossova syna měla rodina obraz na zdi ještě před tím, než byl na světě. Jeho maminka mu říkala kvůli zvláštně nakreslené ženě čmáranice. Přestože dílo neslo v levém horním rohu podpis „Picasso“, nikoho dlouhá desetiletí neoslovil a zůstal tak pouhou dekorací. Jednu chvíli ho obchodník dokonce nechal viset v rodinné restauraci, kde byl všem na očích

Na mincích z roku 1054 byl nalezen obraz kosmické katastrofy. Jedná se o zcela unikátní archeologický objev

Teprve před několika lety si syn obchodníka začal uvědomovat, že obraz zahlédl v učebnici dějin umění a že by mohlo jít o něco velmi cenného. Od té chvíla rodina Lo Rossových prošla dlouhou a komplikovanou cestu za autentifikací obrazu. Museli se totiž obrátit na řadu odborníků, z nichž někteří říkali, že jde o podvod a jiní zase, že jde o originál. 

Kresba může mít obrovskou hodnotu 

Dokonce se našli i tací, kteří ho chtěli odkoupit od rodiny za velmi nízkou cenu. To však rodina odmítla a nechala obraz raději zaregistrovat u italské patrimonie. Jeho ověřením se začali zabývat od roku 2019 také odborníci z Arcadia Foundation, ale až v září 2024 vyšlo najevo, že je podpis skutečně Piccasův a jedná se o originální dílo.

Čtyři ženy: Ohromující optický klam zobrazuje hned několik dam, ale 98 % lidí je nedokáže najít všechny

Odborníci se domnívají, že jde o portrét Dory Maar, surrealistické umělkyně a Pablovy milenky, která hrála klíčovou roli v jeho tvorbě. Pokud nyní pravost obrazu potvrdí i Picassova nadace v Paříži, jeho hodnota se může vyšplhat až na 6 600 000 dolarů, což je v přepočtu okolo 150 000 000 Kč. Rodina již nyní plánuje obraz vydražit. 

Jaké obrazy máte doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články