Osudy potomků elitních nacistů: Z Gudrun Himmlerové se stala panovačná stařena, Heider Heydrich žije dodnes

Osudy potomků elitních nacistů. Z Gudrun Himmlerové se stala panovačná stařena, Heider Heydrich žije dodnes a podniká. Jejich dospívání však provázely problémy a šikana.

elitních nacistů i Zdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Druhá světová válka je stále temnou skvrnou v moderní historii. Jednalo se o nejkrutější konflikt, jaký lidstvo do té doby zažilo. Hitler a jeho pohlaváři se neštítili ničeho, aby dosáhli svého snu o nadřazené rase a mocné Třetí říši. Jedná se o stigma, se kterým se celé Německo vyrovnává dodnes, především proto, že stále žijí nebo do nedávna žily děti elitních nacistů, které se s odkazem svých otců museli nějak vypořádat.

Nesporný psychologický dopad

Je dokázáno, že uvěznění nebo poprava rodičů má velmi silný psychologický dopad na jejich děti. Většina z nás si nedokáže představit, co asi prožívaly děti elitních nacistů, které se o činech svých otců často dozvěděly až po válce. Do té doby žily ve spořádaných rodinách, mnohdy v luxusu a pohodlí a hrůzy okolního světa se jim vyhýbaly. Konec války pak pro ně představoval nepříjemné prozření.

atentát na Heydricha
Atentát na Heydricha: Uběhlo již 82 let, kolem provedení však panuje mnoho nejasností
elitních nacistů
iZdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
Děti elitních nacistů se musely vypořádat s činy svých otců.

V útlém věku od nich byli odtrženi jejich milující otcové, kteří byli buď doživotně uvězněni, popraveni, nebo spáchali sebevraždu. Navíc musely tyto děti vyrůstat se stigmatem, které na nich činy jejich otců zanechaly. Díky svému příjmení pak čelily šikaně, problémům na školách a mnohdy měly také problém najít práci. Každý z nich tak musel najít vlastní cestu, jak se s tímto osudem vypořádat.

Osudy dětí elitních nacistů

Celkem dobře se se svým údělem vypořádal Heider Heydrich, syn kata českého národa, Reinharda Heydricha. Ten se narodil v roce 1934 a dodnes žije nedaleko Mnichova. To, že je synem jednoho z elitních nacistů jednoduše přijal jako svůj osud a pouze se zasadil o to, aby tento odkaz zemřel s ním a nepřenášel se dál na jeho potomky. Dlouhá léta působil jako obchodní vedoucí letecké firmy a jako výkonný ředitel sdružení, které pečovalo o penzisty této firmy.

Podobně svůj osud přijal také syn vedoucího kancléře Martina Bormanna, který nese jméno svého otce. Byl dokonce kmotřencem samotného vůdce, ale po vstupu do církve si nechal druhé jméno Adolf úředně zrušit. Nechal se vysvětit na kněze a často se účastnil nebezpečných misií v Africe. Zemřel v roce 2013.

„Dejte dítě Führerovi“ aneb Jak fungoval nacistický program Lebensborn, který vychovával „pravé Árijce“
elitních nacistů
iZdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
Dcera šéfa SS Heinricha Himmlera nedala na svého otce dopustit a zarytě ho bránila.

Obhájci svých rodičů

Některé děti elitních nacistů však později sdílely přesvědčení svých rodičů a snažily se jejich činy hájit. Jednou z nich byla také dcera šéfa SS Heinricha Himmlera, Gudrun Himmlerová. Když její otec spáchal sebevraždu, bylo jí patnáct let. Po válce se vyučila krejčovou, ale kvůli svému příjmení měla problém sehnat práci. Odmítala se ho však zříct a svého otce zarytě bránila. Stala se z ní sympatizantka neonacistické strany NPD a v roce 2018 zemřela jako zatrpklá a panovačná stařena.

Podobně se k věci stavěl také Wolf Rüdiger Hess, syn Rudolfa Hesse. Ten si se svým otcem dopisoval celou dobu jeho věznění a zarytě ho obhajoval. Nikdy nepřipustil, že by se dopustil něčeho strašného a stal se zarytým popíračem holokaustu. Zemřel v roce 2001.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články