Čeští řidiči přicházejí hromadně o peníze: Pokud vám přijde zpráva od ministerstva, čeká to i vás

Řidiči aut v ohrožení. Komu přijde SMS zpráva od Ministerstva dopravy, může během pár sekund přijít o všechny úspory. Na tohle si dejte dobrý pozor.

známou českou banku i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Čeští řidiči čelí masivnímu útoku falešných zpráv od státu, které vyzývají k zaplacení pokuty. Jedná se však o podvod, při kterém podvodníci opět zneužívají státní instituce, jako je Ministerstvo dopravy. Pokud podobnou výzvu k zaplacení pokuty za rychlost nebo jiný přestupek obdržíte i vy, raději na ni nereagujte. Během chvilky můžete přijít o všechny úspory.

Čeští řidiči v ohrožení

Podvodné SMS zprávy od státu se vydávají za důležitá oznámení od Ministerstva dopravy. Vyzývají k zaplacení pokuty za rychlost nebo jiný přestupek. Každá zpráva samozřejmě obsahuje odkaz, který má případného zájemce přesměrovat na stránky Ministerstva dopravy, kde lze pokutu jednoduše uhradit.

majitelé iphonů
Češi dostávají hromadně SMS zprávy od státu: Vypadají nevinně, ale jejich přečtení končí ztrátou peněz na bankovním účtu
řidiči
iZdroj fotografie: PetrS. / Creative Commons / CC BY-SA
O nejnovějším podvodu občany informuje Ministerstvo dopravy.

Ve skutečnosti však odkaz vede na falešnou internetovou stránku, která oficiální web Ministerstva dopravy pouze velmi zdařile imituje. Grafické a jazykové zpracování se téměř neliší od oficiálních stránek, takže může velmi snadno dojít k závažnému omylu. O problému jsou řidiči informování na oficiálních stránkách Ministerstva dopravy.

Oberou vás o všechny úspory

Kliknutím na odkaz ve zprávě však teprve všechno začíná. Skutečné riziko se skrývá na zmíněných falešných stránkách, které napodobují oficiální portál Ministerstva dopravy. Řidiči zde mají možnost údajnou pokutu jednoduše a rychle zaplatit pomocí platební karty. Pokud však do falešného portálu zadáte údaje ke své platební kartě včetně bezpečnostního kódu CVC, můžete přijít o všechny úspory. Zadané údaje získají podvodníci, kteří následně mohou provádět platby z vašeho účtu.

sms
Řidiči, pozor: Policie bojuje proti používání navigace během řízení, hrozí teď velká pokuta
SMS od státu
iZdroj fotografie: Depositephotos
Podvodníci ke svým útokům využívají státní instituce.

Na tohle si dejte pozor

Ministerstvo dopravy vybízí všechny řidiče, aby v žádném případě neklikali na odkaz z přijaté SMS zprávy. Řidiči by si měli vždycky uvědomit, že Ministerstvo dopravy o pokutách nikdy neinformuje tímto způsobem a rozhodně nevymáhá zaplacení pokut pomocí odkazu ve zprávě. Nejedná se však o jediný způsob, jak podvodníci využívají státní instituce. Objevují se také případy, kdy lidem chodí zprávy o přeplatku na dani nebo jiném státním příspěvku, který oběti vyláká na falešný portál občana. Na podobné případy si tedy dejte dobrý pozor a nikdy neklikejte na odkazy v SMS zprávách.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články