Záhada Ďatlovovy výpravy vyřešena: Žádná příšera, členy výpravy připravila o život lavina

Záhada Ďatlovovy výpravy vyřešena. Jen blázen by si myslel, že ji připravila o život příšera. Vědci konečně přišli s jasným vysvětlením. Za zkázu mohla drobná lavina.

záhada Ďatlovovy výpravy i Zdroj fotografie: PUblic Domain / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Přes 60 let stará záhada Ďatlovovy výpravy vyvolávala ve společnosti četné konspirační teorie. Od sovětských armádních experimentů, přepadení Yetim nebo lesními duchy až po kontakt s mimozemskou civilizací. Poslední výzkumy však naznačují, že zkáza výpravy nastala z mnohem přízemnějších a přirozenějších důvodů. Za jejich smrt mohla obyčejná sněhová lavina.

Záhada Ďatlovovy výpravy je vyřešena

V roce 2021 odprezentovala skupina švýcarských vědců první data, podle kterých došlo na Uralu k menší, ale stejně smrtelné lavině, ve které našla smrt celá Ďatlovova výprava. Jednalo se o skupinu zkušených horalů, kteří se v roce 1959 nikdy nevrátili z plánovaného pochodu ruským Uralem.

Tragédie v Aberfanu
Nejdříve šílený rachot, pak hrobové ticho: Bahenní lavina v Aberfanu připravila o život 144 lidí
záhada Ďatlovovy výpravy
iZdroj fotografie: Anonymous / Soviet investigators / Creative Commons / CC BY-SA
Záchranný tým našel na základně Ďatlovovy výpravy hotovu pohromu.

Skupinu tvořilo devět studentů Polytechnického institutu v Jekatěrinburgu. Celou skupinu vedl vysloužilý voják z druhé světové války, který v té době působil jako sportovní instruktor. Ďatlovova výprava do hor vyrazila 23. ledna 1959 a 1. února si založila základnu na zasněženém svahu hory Kholat Sykhl, kterou lze přeložit jako „Horu smrti“. Od té chvíle se po výpravě slehla zem. Tím se zrodila záhada Ďatlovovy výpravy, která dnes už má své řešení.

Hůrzný nález

O pár týdnů později byl do oblasti vyslán záchranný tým, který však našel pouze zdevastovaná těla nebohých dobrodruhů. Jejich stan byl téměř celý zasypaný sněhem a záchranná skupina jej málem přehlédla. Na první pohled se však zdálo, jako by byl zevnitř rozříznut, jak se z něj někdo snažil dostat ven. Následující den byly objeveny první těla, mrtvoly všech členů výpravy se však objevily až během několika dalších měsíců.

Jejich těla byla rozmístěna po celém úpatí hory, některé jen ve spodním oblečení, jiné s rozdrcenou lebkou, prázdnými očními důlky a chybějícími jazyky. Záhada Ďatlovovy výpravy vznikla především kvůli různorodým pozůstatkům jednotlivých členů posádky. Na první pohled to totiž vypadalo, jako by do tábora skutečně vtrhl zuřivý Yeti a všechny zmasakroval.

Yettiho
Záhadná postava Yettiho pohledem vědy: Údajně mělo jít o medvěda
záhada Ďatlovovy výpravy
iZdroj fotografie: Дмитрий Никишин / Creative Commons / CC BY-SA
V Jekatěrinburgu byl členům výpravy postaven pomník.

Zkázu způsobila lavina

Už v té době se objevily první úvahy o tom, zda neštěstí nezpůsobila lavina. Většina lidí však toto vysvětlení odmítala. Na místě nebyly objeveny žádné stopy, které bývají pro masivní utržení laviny typické. Teprve moderní programy a simulace odhalily, že podobnou katastrofu způsobí také drobná lavina. Navíc svah hory, na kterém posádka tábořila, sice působil mírně, ale jeho 30 stupňový sklon byl pro vražednou lavinu dostatečný.

V takovém případě mohlo dojít k masivním a smrtelným zraněním členů výpravy. Vysvětlovalo by to také náhlý úprk ze stanu v nedostatečném oblečení. Další záhada Ďatlovovy výpravy – chybějící oční bulvy a jazyk – se dá vysvětlit řáděním zatoulané zvěře, která může napáchat horší zkázu než mnohem zajímavější Yeti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články