Nejlepší podvodník světa: Vymyslel si vlastní zemi, pak ji prodal za pohádkové peníze

Nejlepší podvodník světa. Za peníze manželek si kupoval vojenské hodnosti, sám se pasoval na šlechtice a prodal pozemky neexistující země. Za vydělané peníze vedl ve Venezuele pohodlný život.

nejlepší podvodník světa i Zdroj fotografie: George Watson / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Literární díla a filmy jsou plné příběhů o podvodnících, kteří jsou tak vychytralí, že bravurně obejdou všechny zákony a nakonec žijí šťastně až do smrti. Ve skutečném světě však podobné případy neexistují – tedy až na jeden. Nejlepší podvodník světa se jmenoval Gregor MacGregor a během svého života dokázal podvést několik významných rodin a bravurně obešel zákony několika zemí. Do historie se však především zapsal, když si vymyslel vlastní zemi, kterou dokázal rozprodat za hotové jmění.

Nejlepší podvodník světa byl Skot

Gregor MacGregor se narodil v roce 1786 ve Skotsku. Jak bylo tehdy zvykem, už v šestnácti letech nastoupil do britské armády s hodnosti praporčíka, kterou mu zakoupila jeho rodina. Shodou okolností vypukly právě v té době napoleonské války. Se svým oddílem byl proto odvelen na jih Anglie, kde měl svou vlast bránit proti možné francouzské invazi.

nejlepší podvodník světa
iZdroj fotografie: en:Samuel William Reynolds (1773–1835), after Simon Jacques Rochard (1788–1872) / Creative Commons / CC BY-SA
Gregor MacGregor si kupoval vojenské hodnosti za peníze svých manželek.

Ta se nakonec nekonala. Nejlepší podvodník světa však nepotřeboval vojenské úspěchy, aby mohl šplhat po vojenském žebříčku. Už po roce byl povýšen na poručíka a zbytek zajistil jeho sňatek s nevěstou z bohaté rodiny, Marií Bowaterovou. Za peníze její rodiny si následně koupil hodnost kapitána a odcestoval na Gibraltar.

Venezuelský národní hrdina

Na Gibraltaru díky svému charismatu dosáhl až na hodnost plukovníka, a to aniž by musel prokázat své dovednosti v bitvě. Po návratu do Skotska svým známým dokonce tvrdil, že byl za své služby vlasti odměněn šlechtickým titulem. Od té doby se označoval za sira Gregora MacGregora. Když v roce 1811 zemřela jeho žena Maria, její rodina ho přestala podporovat a nejlepší podvodník světa musel odcestovat do Venezuely.

Zde si získal přízeň revolucionáře Simóna Bolívara, a dokonce se oženil s jeho dcerou. Ve Venezuele také zažil své první reálné vojenské tažení v čele oddílu s 800 vojáky. Ačkoliv se nejednalo o úspěšnou vojenskou operaci, dokázal své muže vyvést z nehostinné džungle, kam byli nepřítelem zahnáni. Tento akt stačil k tomu, aby byl prohlášen za venezuelského národního hrdinu.

nejlepší podvodník světa
iZdroj fotografie: Carmelo Fernández (1809 – 1887) / Creative Commons / CC BY-SA
Ve Venezuele se stal národním hrdinou.

Prodal pozemky neexistující země

Od té doby prožil hned několik válečných operací, které většinou končily úspěšně, ale nikdy si nedokázal dobyté území udržet. Jeho nadřízeným po čase došla trpělivost a Gregor MacGregor byl nucen prchnout do Střední Ameriky. Právě během pobytu u Pobřeží Moskytů se z něj stal nejlepší podvodník světa. Území tehdy spravovali potomci afrických otroků, kteří zde při převozu z Afriky ztroskotali. Gregor si opět dokázal získat přízeň místního vládce, který mu v roce 1820 daroval půdu o rozloze 32 tisíc kilometrů čtverečních. Jednalo se o nehostinné území plné močálů a nepropustných deštných pralesů.

Podvodníkům odzvonilo: Pravé zlato se dá od padělku poznat pomocí sklenice s vodou a nití

MacGregor však dokázal zúročit i takový kus země. Území prohlásil za novou zemi, kterou pojmenoval Pyais. Po návratu do Anglie začal shánět usedlíky, kteří by měli zájem o půdu v jeho nové zemi. Během několika let dokázal rozprodat neexistující kousky země a stovky usedlíků odsoudil k plavbě do neznáma, která mnohdy končila smrtí. Trvalo celých 15 let, než úředníci podvod prohlédli. MacGregor se však dokázal ze všeho vymluvit a nakonec si ve vězení odseděl jen půl roku. Zbytek života pak dožil ve Venezuele, kde si užíval podvodně vydělané jmění, a navíc dostával i pravidelnou rentu za své hrdinské činy v minulosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články