Používáte Windows? Pak i vy jste terčem hackerského útoku. Pokud se vám v počítači objeví tato zpráva, volejte policii

Kyberútočníci využívají falešná varovná hlášení na operačním systému Windows k vylákání osobních údajů a peněz, avšak tato upozornění jsou zcela podvodná a jejich účelem je vytvářet paniku u uživatelů.

i Zdroj fotografie: Dominik Matus / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Právě v těchto dnech koluje na internetu falešné varovné hlášení, skrz které se kyberútočníci snaží vylákat z lidí osobní údaje a jejich peníze. Toto oznámení se objevuje na zařízeních s operačním systémem Windows a opravdu vypadá věrohodně.

Varování před napadením

Tato upozornění se objevují přímo v prostředí systému. Z ničeho nic se objeví vyskakovací okno se sdělením, které působí jako by bylo skutečně od Windows Defenderu. Zpráva uvádí, že byla zjištěna hrozba a že z toho důvodu vám byl zablokován přístup k zařízení z bezpečnostních důvodů. Dále doporučení, že byste měli telefonickou cestou kontaktovat podporu Windows. Zpráva je ale zcela falešná a pokud byste upozornění zavřeli, zjistíte, že je počítač zcela funkční.

Jako první se vždy zobrazí vyskakovací okno potom, co navštívíte infiltrované webové stránky. Upozornění funguje podobně jako vyskakovací reklama ,uvádí web CHIP. Působivý ale je moment překvapení pro uživatele, který může být po přečtení varování vyděšený. To je právě cílem hackerů, protože jinak by uživatel zjistil, že se jedná jen o falešnou reklamu a mohl by ji prostě jednoduše zavřít.

Nikam nevolejte

V případě, že by se takové sdělení zobrazilo i vám, nikdy nevolejte na uvedené telefonní číslo. Tato vyskakovací okna lze snadno zavřít kombinací kláves ALT+F4. V krajním případě pomůže počítač vypnout, a to případně i prostřednictvím tlačítka pro okamžité vypnutí.

Telefonní číslo, které je v okně uvedené totiž není od společnosti Microsfot, ale přímo od podvodníků. Pokud byste je skrz telefonní číslo kontaktovali, utvrdí vás v napadení nebezpečným malwarem a nabídnou vám pomoc za rouškou falešného zaměstnance Microsoft. Pokud budete s pomocí souhlasit, dostanete pokyn pro instalaci softwaru pro vzdálenou údržbu zařízení. Zločinci by tak dostali přístup přímo do vašeho zařízení a ihned by odhalili vaše hesla k aplikacím nebo internetovému bankovnictví. Pak by už jen snadno vykradli váš bankovní účet a všechny peníze na něm.

Microsoft Windows iZdroj fotografie: Depositephotos

Jak odstranit varování

Pokud by nastala situace, že se okno bude objevovat opakovaně i po tvrdém vypnutí zařízení a znovu zapnutí je dobré vymazat cache paměť webového prohlížeče, a to včetně historie vyhledávání společně s cookies. Možnost pro vymazání historie včetně těchto doplňků najdete v prohlížeči v záložce historie.

V internetovém prohlížeči lze toto smazání udělat za pomoci Ctrl+H. Po stisknutí se objeví okno historie, kde zvolíte možnost „vymazat údaje o prohlížení“ a zvolíte, co vše chcete do vymazání zahrnout. Pokud byste chtěli provést i antivirovou kontrolu svého zařízení, můžete ji provést díky nástroji Zabezpečení Windows nebo restartovat prohlížeč.

Vyskočilo vám toto varovní okno už na vašem zařízení?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Patrik Burčal

Zobrazit další články