Už v roce 2024: WhatsApp přichází s obrovskou změnou. Kdo se nepřizpůsobí, ten už aplikaci nepoužije

Společnost Meta, stojící za chatovací platformou WhatsApp, reaguje na nový zákon o digitálních trzích tím, že do aplikace přidá kompatibilitu s dalšími platformami.

WhatsApp i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Chatovací platforma WhatsApp každý měsíc eviduje přibližně 2,8 miliardy uživatelů. Za touto velmi oblíbenou aplikací stojí společnost Meta, která aplikaci doplňuje stále novými funkcemi a modernizací. Tím se snaží neztratit krok s dobou a novými aplikacemi, které jsou vyvíjeny. Do WhatsAppu právě teď míří novinka, která jeho podobu zcela změní od základů.

Změna na základě zákona

V květnu loňského roku přišel v platnost Akt o digitálních trzích pod zkratkou DMA, který uvádí, že přenos osobních údajů z jedné služby na druhou by měl být mnohem snazší, než byl doposud. Technologické platformy jako je právě i Meta, bude muset zajistit kompatibilitu s dalšími službami od konkurence.

V rámci aplikace WhatsApp bychom se již brzy měli dočkat kompatibility s dalšími chatovacími platformami. Portál Sammobile uvedl, že k této změně by mělo dojít už během března 2024. Právě na tento měsíc totiž byl stanoven nejzažší termín pro uvedení této změny do provozu.

Snadnější komunikace a méně aplikací

Pro koncové uživatele to znamená obrovské usnadnění komunikace s přáteli napříč aplikacemi. Posílání zpráv z aplikace WhatsApp tak nebude problém třeba rovnou do aplikace Signal, iMessage, Telegram nebo Zprávy Google. Díky Aktu toto nařízení platí oboustranně pro všechny zřizovatele. Úplně stejně tedy budou zprávy proudit zase zpět do aplikace WhatsApp.

WhatsApp iZdroj fotografie: Depositephotos

To, že půjde přijímat a odesílat zprávy napříč aplikacemi svým přátelům je sice nádherná vyhlídka, ale není vše tak růžové. Hlavním problémem by se mohla stát bezpečnost, jak uvádí web Mobilizujeme. Aplikace WhatsApp se totiž obává toho, jak aplikace třetích stran budou uchovávat data v bezpečí a kolem této otázky panují velké obavy. Momentálně situace vypadá tak, že tyto aplikace budou muset prokázat, že splňují bezpečnostní kritéria společnosti Meta, která jsou velmi přísná.

Velká krok kupředu je těsně před námi. Ačkoliv je Akt v platnosti již od loňského května, velké společnosti dostaly čas rok na to, aby vše připravili k hladkému chodu a funkce spustily. Vypadá to, že společnosti nyní finišují a my se brzy můžeme těšit na tyto průlomové funkce pro naši pohodlnost. Určitě každého už nyní napadá, jaké výhody tato změna přinese.

Už víte, která aplikace zůstane vaším favoritem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Patrik Burčal

Zobrazit další články