Chléb jako nositel zkázy, infekce houbou dříve způsobovala smrt. Našli jsme původní recept ze středověku

Králové, rytíři, mniši, rolníci – všichni ve středověku jedli chléb. Jeho konzumace však někdy končila šílenstvím, upadnutými prsty a smrtí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na počátku středověku se preferovalo bílé pečivo z pšenice, středověcí lékaři jej také doporučovali jako nejzdravější, ale chudší lidé pekli tmavší chleby s ovsem nebo žitem. Pokud bylo potřeba, mohli lidé do směsi přidat rýži, hrášek, čočku, kaštany nebo žaludy. Stejně jako dnes byly chleby ve středověku vyráběny ve všech tvarech a velikostech. Středověcí lidé často používali chléb jako talíř. Na ploché krajíce naservírovali maso nebo husté omáčky.

Postrach zvaný ergotismus

Chléb byl ve středověku obvykle bezpečnou potravinou, přesto existovala nemoc zvaná ergotismus. Ta byla způsobena konzumací žitného chleba, jenž byl infikován houbou s názvem paličkovice nachová (Claviceps purpurea), která vytváří na obilninách tvrdé černé útvary – námel. Zatímco u žita bylo snadné odhalit příznaky plísně – obilí zčernalo –, lidé si to s nemocí nedávali do souvislosti. Jiní možná tušili, že by neobvyklé žito mohlo způsobit problémy, ale nechtěli plýtvat plodinou, která měsíce rostla. 

iZdroj fotografie: Kasper Malmberg / Creative Commons / CC BY

Oběti trpěly halucinacemi, šílenstvím, zvracením a gangrénou rukou a nohou v důsledku omezení průtoku krve do končetin. Postižení měli pocit, jako by byli spalováni na hranici, když se jejich prsty na rukou a nohou odlomily a jeden po druhém upadly. Říkalo se, že v roce 994 podlehlo v severním Německu této nemoci 40 000 lidí. V jedenáctém století skupina laiků vytvořila řád sv. Antonína, aby se staral o nemocné. Ergotismus je v moderním světě mnohem vzácnější, ale v méně rozvinutých zemích se ohniska objevují i dnes.

Recept na středověký chléb

Na tento recept budete potřebovat: 230 g ječné mouky, 25 g rýžové mouky, 1/2 polévkové lžíce soli, 15 g droždí, 60 ml piva, 400 ml vody, 2 čajové lžičky medu, 500 g celozrnné mouky. Vezměte droždí a smíchejte je s trochou piva do krémové konzistence. Vmíchejte mouku, 350 ml vody a med. 

Míchejte, dokud nezískáte tuhé těsto a v případě potřeby nezapomeňte přidat další vodu. Jakmile bude těsto dostatečně elastické, vytvarujte z něj kouli. Těsto dejte na teplé místo, přikryjte a nechte kynout. Po vykynutí ho vytvarujte a rozdělte na poloviny. V troubě předehřáté na 230 stupňů bochníky pečte 20 až 40 minut.

Jaký chleba vám chutná nejvíce?

Zdroj: AboutHistory, Medievalist

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Zobrazit další články