Rajče má docela zajímavé postavení. Zatímco v USA se obecně řadí mezi zeleninu, Evropská unie ho naopak vnímá jako ovoce. Pravda, jeho popularita se tím asi moc nezmění.
Víte, že kečupy se nedělají z rajčat? Že v tomto ovoci je vynikající antioxidant proti srdečním chorobám? Tomatin, který najdete v zelených nezralých rajčatech, je pro organismus člověka naopak toxický. Rajče si získalo místo jedné z nejoblíbenějších zelenin prakticky ve všech světových kuchyních. Jakmile se dostaneme pod jeho slupku, je až s údivem, kolik doslova zázračných i rizikových látek v jeho dužině najdeme. Oblíbenost dokládá i světová produkce.
Spory o rajče a meloun
Jde o neuvěřitelných víc jak 125 milionů tun této plodiny ročně. Největšími producenty planety jsou Čína, Indie a USA. V rámci Evropy pak hlavně Itálie a Španělsko. Z botanického hlediska jde mnohem více o ovoce než o zeleninu. Diskuze stran ovoce či zeleniny se však nevedou jen o rajčatech, stejný spor panuje i u melounu. Nejvyšší soud USA se rozhodl pro zeleninu, Evropský parlament zase pro ovoce. A kdepak se nám schovalo rajče v tomto houfu třešní?
Dnes se velké oblibě těší ovocné odrůdy rajčat, které ho připomínají nejen názvy, ale i barvami či tvarem. Najdete tak třeba rajče datlové, hruškové nebo i melounové. Rajče lidé zpracovávají jak za studena, tak i za tepla. Někteří ho mají v takové oblibě, že je v jejich stravě i šestkrát za jeden den. Platí to hlavně pro Italy, protože bez rajčat si tuto kuchyni prakticky nelze představit. Nicméně populární přísada, tedy kečup, se z rajčat nevyrábí.
Kouzlo protlaku z rajčat
Klid, zdrojem jsou rajčata, jen v jiné formě. Tato plodina má díky dozrávání na slunci obrovskou spoustu minerálů, vitaminů a dalších zdravotně blahodárných položek. Slouží tedy nejen pro přímou konzumaci, ale i jako základ pro další suroviny a produkty. Asi nejběžnější je nepochybně kečup. Ten však není vyráběn přímo z rajčat, ale z protlaku. Hodně jich má v sobě pochybné protlaky z Číny. Ty kvalitnější surovinu přímo z Itálie. Tady je ono hledané rajče.
Rajské ovoce má však i své riziko, hlavně v nezralém stavu. Zelené malé kusy obsahují tomatin, který je pro náš organismus toxický. Rajče na obrázku se téměř neliší od třešní, takže si ho dokáže všimnout jen malé procento lidí. Každopádně si při přemýšlení nad podobnými hádankami skvěle procvičíte mozek, takže zlepšíte své kognitivní dovednosti.