Matematická hádanka, která otestuje, zda si pamatujete základy: Překvapivě ji dokáže vyřešit jen 17 % dospělých

Sladkosti jsou obecně vnímány jako nezdravá pochoutka. V tomto případě však využijete dobroty ke cvičení, konkrétně potrénujete své myšlení a logiku.

i Zdroj fotografie: Wepress News
                   

Čokoláda má obecně mnoho podob. Pochází ze Střední Ameriky a poprvé byla objevena v roce 1519. Kakao jako surovinu ovšem zpracovávali už Olmékové v roce 1500 před Kristem. Šlo hlavně o přípravu nápoje xocolatl neboli „hořká voda“. V Evropě se tento prášek dočkal první vlny popularity koncem 17. století. Na přelomu 17. a 18. století se pak objevily první čokoládové pralinky. Klasická tabulková v dnešní podobě se však zjevila až v 19. století.

Z plantáží do čokoládoven

U čokolády je vždycky otázkou kvalita a výroba té kvalitní může být dosti ošemetná. V první řadě je třeba řádně sklidit kakao, boby vyloupat z lusků a nechat je vykvasit ve fermentačních boxech. To zabere asi týden. Další týden se kakao suší na slunci, pak putuje v jutových pytlích do čokoládoven. Tak vzniká drť, která se nasype do melanžéru. Hotová hmota se pak v tzv. konšéru vyhladí do jemna. Teď se ale soustřeďte na dnešní rovnici. Co za číslo přijde místo otazníku?

iZdroj fotografie: Ondřej Štěpánek, pro Vědaživě

Kvalitní čokolády zrají i několik měsíců a obsahují jen velmi málo dalších složek. V zásadě tak platí, že čím delší složení se dočtete na obalu výrobku, tím horší verzi máte v ruce. Mléčná a hořká se liší hlavně v tom, že ta mléčná obsahuje sušené mléko. Procento samotného kakaa přitom nehraje žádnou roli. Existují tedy i vysokoprocentní mléčné, které mají stejný obsah kakaa jako jakákoli hořká čokoláda.

Někde mezi sochami se totiž skrývá skutečný člověk: Najít ho za 10 sekund zvládlo jen 6 % lidí

Která je ta nejlepší?

Skutečně 100% čokoláda je tabulka, která obsahuje jen 100% kakaovou hmotu a nic jiného. Protože je ale bez cukru, je chuťově hořká a konzistencí skutečně hutná, což nevyhovuje každému. Právě tato forma má ovšem nejvíce zdravotních přínosů. Kakao je totiž tzv. superpotravina s velkým množstvím minerálních látek a antioxidantů. Tápete v rovnici? Dort je 25, kobliha 10, zmrzlina 50, odpověď je tedy 300.

iZdroj fotografie: Wepress News

Konzumace pravé čokolády je v rozumné míře prospěšná srdci, krevnímu tlaku a snižuje i hladinu „špatného“ cholesterolu. Tělo ji současně vnímá jako přírodní zdroj energie. Pokud jste příklad vyřešili, jsou vaše logické a matematické schopnosti na vysoké úrovni. V opačném případě potřebujete ještě trochu trénovat při řešení podobných hádanek, ale nebojte, zlepšení na sebe nenechá dlouho čekat.

Jak jste si s rovnicí poradili?

Zdroj: WepressNews
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články