Propitá noc a v hlavní roli šampaňské. Následující ráno jste se cítili jako přejetí? Studie ukazují, že bublinky mají na tělo zvláštní efekt

Při slavení se šumivým vínem je na místě opatrnost, protože sekt pijeme rychleji než jiné nápoje se stejným obsahem alkoholu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Znáte to nejspíš dobře. Přijdete někam na akci a řeknete si, že si dáte „něco lehčího“ než panáka whisky. Popíjíte, v klidu se bavíte a ani nevíte, kdy jste dopili láhev něčeho šumivého a začali novou. Nic vám není a pořád se dobře bavíce. Jenže pak přijde zlom a jako by vás někdo praštil kladivem. Šumivá vína a obdobné nápoje umí být totiž velmi zrádné.

Jak je to ale doopravdy? Jinými slovy – je na pití sektu potřeba nějaká zvláštní umírněnost? I když klasická sklenka sektu neobsahuje více alkoholu než víno, existují důkazy, že ovlivní člověka více než nesycený protějšek. Jenže na vině není jen samotný sekt. Jde o to, že alkoholický nápoj má bublinky. I tak ale porota není zajedno v tom, zda bublinkové nápoje způsobují, že se člověk opije rychleji než pijáci toho, co nemá bublinky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Během studie z roku 2007 se vědci setkali s 21ti účastníky během tří nezávislých události a pokaždé jim podali jiný nápoj. Nejdříve sklenku vodky bez ničeho. Pak vodku s vodou a nakonec vodku se stejným množstvím sycené vody. Ve všech případech byli účastníci přes noc nalačno. Na vypití nápoje měli pět minut a následně měřili vědci po dobu 4 hodin jejich obsah alkoholu v krvi pomocí klasického dechového testeru.

Výklad výsledků není jednoznačný

Výsledky zdánlivě potvrdily, že sycený alkohol opije člověka opravdu rychleji. Například sycená vodka vystřelila koncentraci alkoholu rychleji než ostatní druhy. I jiné studie potvrdily, že slabší nápoje zvyšují rychleji koncentraci alkoholu v krvi. Vypadá to, že silnější nápoje se vstřebávají pomaleji. Tyto fenomény ovšem zkoumá minimum studií. Jedna z nich odhalila, že při pití šumivého vína vstřebá tělo více alkoholu, ovšem vzhledem k rozsahu vzorku může jít o náhodu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Řekněme, že šumivá vína pijeme rychleji. Jak to funguje? Pointa je v tom, jak rychle se alkohol pohybuje trávicím systémem. Zatímco žaludek nějaký alkohol přijme, mnohem efektivnější v přenosu do krve jsou střeva. Takže čím víc se nápoj drží v žaludku, tím méně se opijeme. Proto se hodí něco pojíst jak k pití, tak už před ním, což proces trávení zpomalí. Člověk se ve výsledku tolik neopije a vstřebávání alkoholu rozloží do delšího časového horizontu.

Zdroj: Live Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články