Dnešní mexická výzva vám zamotá hlavu: Najít odlišnou tortillu do 10 sekund vyžaduje skvělý smysl pro detail

Jedna z četných pověstí popisuje tortillu jako pokrm, kterým měl být utišen hlad vládce. Už před Evropany byla pevnou součástí jídelníčku Mayů i Aztéků.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tortilly či placičky se z kukuřičné mouky pečou v Mexiku dodnes. Pšeničné tortilly jsou pak staré jen asi 200 let. Oba zmíněné národy je pěstovaly nejspíš od svých počátků, minimálně 1 000 let před naším vlastním letopočtem. Lidé v této oblasti považovali kukuřici za božský dar, byla tedy základní potravou obou těchto starověkých národů. I tortilly měly velmi symbolický význam. Technicky je to druh tenkého chleba ve formě placky, do Evropy se dostala skrze Španěly.

Pokrm hodný vládce

Nejčastěji se peče z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Ve Španělsku se ale pod tímto termínem rozumí španělská omeleta z velmi silného bramborového těsta. V mexické kuchyni se tortilla peče hlavně z kukuřičné mouky. Obvykle pak slouží po zavinutí jako základ jídla nebo příloha směsi dalších přísad. V mayských legendách i aztéčtině se placce říkalo tlaxcalli. V Mexiku je to něco jako chléb v Evropě nebo rýže v Asii. Teď zaměřte pozornost na obrázek a najděte odlišnou.

Tortilla může být základem jak velmi skromného jídla, tak velké hostiny. Vše vychází pouze z kvality surovin a jejich pestrosti. Obvykle se pak prodávají ve formě polotovaru. Tradiční španělské jídlo je tortilla de patatas. Základ tvoří vejce, brambory, cibule a další druhy zeleniny, většinou 3 cm silné. Jednou z možností je bezmasá, jinak se běžně vaří s krevetami nebo přidanou šunkou. Můžete ji podávat teplou i studenou, v celku nebo nakrájenou na díly.

Jen 5 sekund, víc vám dát nemůžeme: Pokud nenajdete odlišné peříčko do časového limitu, zřejmě máte nulový smysl pro detail

Tortilla versus omeleta

Ve výsledku může připomínat pizzu. Slouží jak jako hlavní jídlo, tak i třeba příloha k zelí, rybám nebo červenému masu. Španělská tortilla je hodně podobná české omeletě, liší se však metodou přípravy. Jako první se smažením na pánvi připravují brambory v olivovém oleji. Jakmile jsou trochu opečené a měkké, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce. Nejdelší tortillu vytvořili v Mexiku a měřila 70 metrů. Stále tápete? Tady je řešení rébusu.

Její náplň připravilo 600 dobrovolníků a obsahovala 273 kilo bílé cibule, 80 kilo avokáda, 122 kilo malých pálivých papriček, 150 kilo sýra, 150 litrů smetany. Jediná tortilla na obrázku neobsahuje červená rajčata, jak si jistě každý zkušený řešitel hádanek všiml. Kdo potřebuje zapracovat na svých dovednostech, může se hned vrhnout do dalších obrázkových testů. Je to výborná zábava.

Za jak dlouho jste rozdíl odhalili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Zobrazit další články