Jak se rychle dostat z kocoviny: Trik se solí pomůže ráno, máslové kuličky jsou skvělá prevence

Kocovinu zažil v životě téměř každý, většina z nás vícekrát. Kéž by existoval kouzelný prášek nebo způsob, jak se tohoto nepříjemného následku alkoholu zbavit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Každý jsme ke konzumaci alkoholu vybaveni zcela individuálně. Roli hraje životní styl, genetika a také některé faktory, které lze ovlivnit před konkrétní pitkou nebo oslavou. Bohužel vás budeme muset zklamat, kouzelná pilulka, jež by vás kocoviny zbavila z minuty na minutu, zatím neexistuje. A tak to nejspíš zůstane. Skrze znalost anatomie kocoviny lze však použít několik triků, jak uvádí Sade Meeks, MS, RD.

Množství a absence pestrosti

Američané žijící nějakou dobu v Česku si všímají našeho návyku alkohol popíjet. V USA je totiž mnohem častější móda dostat do sebe rychle větší množství panáků tvrdého než popíjet jeden drink delší dobu. Chcete-li se vyvarovat nepříjemných následků, popíjejte po malých dávkách a po celý večer se držte jednoho typu. Nezkoušejte tedy na baru láhev po láhvi, to je nejlepší cesta, jak se probudit na toaletě.

Nikdy nepijte nalačno a jezte průběžně

Alkohol se váže hlavně na tuk. Máte-li tedy v žaludku vydatné jídlo, snesete více alkoholu, protože jídlo ho na sebe naváže. Ideální je také jednotlivé sklenky prokládat a příjem potravy tak udržovat. Stejně tak vám pomohou olivy, sádlo nebo avokádo. Dáváte-li si před pitím večeři, přidejte i trochu vydatného vývaru. Ten obsahuje želatinu, která pak chrání žaludeční sliznici. Výsledný glycin napomáhá trávení a podporuje žaludeční šťávy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Prokládejte nealkem a znejte svůj limit

Pití hlavně tvrdšího alkoholu prokládejte konzumací vody a neslazených nealkoholických nápojů, udržíte si hydrataci. Slazené limonády vedou naopak k rychlejšímu vstřebání. Jedním z nejdůležitějších pravidel je ovšem v nejlepším přestat. Trénujte osobní disciplínu a rozmyslete si dalšího panáka nebo načatou láhev. Jakmile máte pocit, že to bude ohromná legrace, je nejlepší čas s pitím skončit.

Máslové chuťovky pro všechny případy

Opět tuk, tentokrát máslo, které chrání vaše játra. Udělejte si máslové kuličky s polevou. Máslo o pokojové teplotě smíchejte s koprem, uzenou rybou, česnekem a solí. Vytvarujte malé kuličky a dejte do lednice. Konzumujte jako přestávku během večírku.

Proč ale někteří lidé dávají panáka za panákem a prakticky nic to s nimi nedělá? Nejčastějším důvodem je zkrátka trénink. Pije-li člověk pravidelně, metabolické dráhy odbourávající alkohol jsou posíleny.

Ženy versus muži – vítěz je jasný

Nejsou-li zvláštní okolnosti, tolerují muži alkohol lépe, hlavně díky větší kapacitě detoxikačního systému. Tedy jater a ledvin, nikoli použití čajů nebo detox metod. Zkrátka baletka horníka nikdy nepřepije. Krom tukové tkáně pohltí alkohol i svalová hmota, kde jsou muži opět ve výhodě. Alkohol je tak naředěn, v krvi je ho méně a pocit opilosti je znatelně menší.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dobrá fyzická kondice

Zdravý způsob života, fyzička a celková výdrž mají vliv i na zpracování alkoholu. Pokud jste ve stresu, unavení, nemocní nebo už tak nevyspalí, alkohol vás „lapí“ mnohem rychleji.

Lehce slaná voda

Než se odeberete na lože, vypijte hodně lehce osolené vody. Trochu slaná voda vás uchrání i před ranní bolestí hlavy, kterou má na svědomí právě nedostatek tekutin. Pozor ale na míru, z příliš slané vody se vám může udělat naopak nevolno a vyvolává se tak zvracení.

Kdy jste se v životě nejvíce opili?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Babská rada nad zlato: Nápoj se skořicí a zázvorem pročistí střeva během 3 dnů. Kromě toho začne ubývat tuku na břiše
Události247.cz
Události247.cz
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
K bojům poslouží dokonce 70 let stará sovětská protiletadlová děla S-60 z Polska: mají směšný dostřel i sílu, ale na drony stačí
adbz.cz
adbz.cz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě