Nejchytřejší Čech vymyslel záludnou optickou iluzi. Kdo ji vyřeší do 16 vteřin, vyslouží si místo mezi 1 % vyvolených v Česku

Někdy dokáže člověku zamotat hlavu i obyčejná fotka. Hlavně v momentě, kdy terén sestává jen z kamene a sněhu, může být těžké nalézt maskovanou divokou šelmu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když normálně přemýšlíme o leopardech, máme tendenci je automaticky zasazovat do tropického prostředí. Tedy do míst jako Keňa, Tanzanie nebo Jižní Afrika. Obecně jde o velmi silná zvířata, která jsou schopná ulovit mnohem větší kořist, než jsou ona sama. Jinými slovy málokdy skutečně myslíme na sněžné leopardy. Právě ti však žijí v některých z nejtvrdších prostředí naší planety. Například strmých skalistých horách ve střední Asii, včetně Himálaje.

Otestujte si ostrost vašich očí a zraku: Najděte na obrázcích 3 rozdíly, zabere to jen 11 sekund

Zvíře, které je znakem kvality prostředí

Během léta migrují nahoru v rozmezí stoupání 3–6 kilometrů, takže se nachází vysoko nad vrcholky veškerých stromů. V zimě se pak přesouvají do výšky cca 1,2 kilometru. Sněžní leopardi žijí reálně jen na jednom kontinentu, tedy v Asii. Můžete je však najít ve 12 zemích včetně Mongolska, Nepálu, Pákistánu, Ruska nebo Uzbekistánu. Více než polovina jejich populace se nejspíš nachází v Číně. A najdete jednoho právě na tomto snímku?

Obývají tak mnoho tisíc kilometrů čtverečných přírody. Protože je neloví jiná zvířata, jen člověk, jsou sněžní leopardi určitou indikací zdravosti terénu. Vrcholní predátoři jako právě tito leopardi udržují populace kořisti v rozumné míře. Týká se to býložravců i menších predátorů. Tím dosahují i toho, že vegetace není rozptýlena příliš řídce na to, aby to přírodě způsobilo systémové problémy. Jde tedy o přirozené „regulátory“ ekologie prostředí.

Vynikající lovci, obvykle samotáři

Obvykle loví hlavně samostatně, výjimkou jsou občasné skupinové lovy během sezóny páření. Svou kořist sledují hlavně shora, pak ji pronásledují po horských svazích. Mají velmi silné nohy, což jim dovoluje skákat až do vzdálenosti 15 metrů a výšky 6 metrů. Během těchto skoků používají na udržení rovnováhy pohyby ocasu. Jsou proto nadmíru efektivními a zkušenými lovci. Pokud stále tápete, věnujte pozornost skalám těsně u sněhu.

V průměru takto skolí jednou za týden až dva větší kořist, kterou pak pomalu užírají. Jedí pomalu, takže úspěšný lov trvá klidně i několik dní. Pokud jste měli problém s nalezením leoparda na obrázku, zkuste zapracovat na rozvoji svého postřehu a smyslu pro detail pomocí dalších cvičení.

Jak dlouho vám trvalo predátora najít?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Zobrazit další články