Slivovice může vyvolat rakovinu, varují čeští vědci. Oblíbený český nápoj obsahuje nebezpečné látky

Prokázanou spojitostí mezi konzumací alkoholu a vznikem rakoviny se zabývá celá řada vědců již mnoho let. Možná jste ale nevěděli, že stejně riziková je i konzumace slivovice.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
i Zdroj fotografie: Depositphotos
i Zdroj fotografie: Depositphotos
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Depositphotos
Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
                   

Pokud jde o doporučení, co je pro vaše zdraví nejprospěšnější, vědci se shodují na tom, že je to úplná abstinence. Na studiích zkoumajících vliv alkoholu na lidské zdraví spolupracuje i ředitelka centra pro prevenci rakoviny Therese Bartholomew Bevers, MD, FAAFP. I ona trvá na tom, že pro lidský organismus je nejvhodnější abstinence, ale zároveň dodává, že tento krok je v globálním měřítku nereálný. Proto vznikla doporučení maximálního denního přídělu alkoholu, který ještě není pro zdraví tolik rizikový.

Konzumace alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Zvýšenou míru konzumace alkoholu považuje za vysoce rizikovou především Americká onkologická společnost. Ta zdůrazňuje, že pro prevenci vzniku rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva, jícnu, dutiny ústní, hltanu, hrtanu a rakoviny prsu a jater) by ženy neměly pít více než 1 sklenici alkoholu denně. Muži pak ne více než 2 sklenice alkoholu denně. Pacienti, kteří se s rakovinou již léčí, by se ovšem měli vzdát alkoholu úplně.

V případě, že jste konzumovali (či konzumujete) alkohol ve zvýšené míře, zvýšili jste si tím riziko vzniku rakoviny. Pokud byste se nicméně rozhodli váš denní přísun alkoholu snížit – nebo jste tak již učinili–, po nějaké době se vám sníží i avizované riziko. Vědci rovněž zdůrazňují, že zdravotní benefity, které jsou u určitých druhů alkoholu prokázané (například u červeného vína nebo slivovice), jsou výrazně nižší než riziko rozvoje onkologického onemocnění.

Slivovice obsahuje zdraví nebezpečný ethylkarbamát

Čeští vědci z Centra zdraví, výživy a potravin v Brně zveřejnili již v roce 2016 výsledky své rozsáhlé studie, která se zaměřovala na riziko vzniku rakoviny při pravidelné konzumaci destilátů z peckovic – zejména pak slivovice. Ačkoliv jsou závěry, jež odborníci přináší, přinejmenším znepokojivé, doposud nevyvolaly odpovídající celospolečenskou reakci. Ve studii je zkoumán obsah rakovinotvorných látek, konkrétně ethylkarbamátu (ETK), v jednotlivých druzích ovocných destilátů z peckovic.

Nebezpečný ethylkarbamát vzniká z přirozeně se vyskytujících kyanogenních glykosidů v peckách a ve vyšších koncentracích může mít rakovinotvorné účinky. Výsledky studie prokázaly, že nejméně 50–60 % všech konzumentů slivovice (a dalších destilátů z peckového ovoce) je vystaveno zdraví nebezpečným dávkám ETK. Aby byla konzumace slivovice a jiných destilátů z peckovic bezpečná, musela by být dávka ETK stanovena na maximálně 0,05 miligramu/1 litr destilátu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle prof. MVDr. Jiřího Rupicha, CSc. je znepokojující, že v České republice neexistuje platná legislativa, na jejímž základě by bylo možné vymáhat alespoň Evropskou komisí doporučený limit ETK (limit uvedený v Doporučení Komise 2010/133/EU je 1,1 mg/litr). Až do roku 2012 nicméně Česká republika měla tento závazný kontrolní limit ETK stanovený. Byl dán formou hygienických limitů, které specifikovala Vyhláška č. 305/2004 Sb. Tyto limity byly stanovené na 0,03 – 0,4 mg/litr podle druhu potraviny.

Konzumujete ovocné pálenky pravidelně, nebo preferujete jiný druh alkoholu?

Zdroj: SZU, MDAndersonCenter

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Tomáš Vaculík
Autor článku

Tomáš Vaculík

Zobrazit další články