Smrtelné vedro a extrémní srážky: Nezvratný osud, pokud teplota planety stoupne o 3 stupně Celsia. Pomalu se blížíme

Nedávný klimatický summit v Glasgow skončil tím, že mnoho zemí oznámilo cíle a plány na boj s klimatem. Budoucnost Pařížské klimatické dohody se zdá nyní jasnější.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Co země oznámily, je momentálně blíž dvěma stupňům než třem,“ říká Helge Drange, profesor z univerzity v Bergenu. „Stejně tak víme, že žádná z mezinárodních dohod nevyústila v reálné dosažení cíle,“ dodává. Nicméně si myslí, že třem stupňům bude možné se vyhnout. Hans Olav Hygen z Norského meteorologického institutu je však pesimista. „Tři stupně jsou velmi reálné. Dosažení na 1,5 nebo 2 stupně už teď považuji za nemožné.“

Doba před třemi miliony let

Pokud jsou tyto odhady přesné, jakou roli bude mít jeden jediný stupeň Celsia? Pro srovnání poukazuje Hygen na předchozí dobu ledovou. V té době bylo globálně asi o 5 stupňů chladněji než v druhé polovině 20. století. „A Oslo bylo pokryto dvoukilometrovou vrstvou ledu,“ podotýká. Drange dodává, že poslední období, kdy byla Země o 3 stupně teplejší než před průmyslovou revolucí, bylo před třemi miliony let.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„Moderní člověk je na Zemi 300 000 let. Tudíž je tohle naprosto mimo cokoli, co mohli lidé jako druh zažít.“ Není to konec světa. Jenže všechno, co jsme na planetě vybudovali, je adaptováno právě na dnešní klima. Globální teplota momentálně vzrostla od předprůmyslové doby o 1,1 stupně. A už nyní zažíváme zvětšující se období tepla a neobvykle vysoké teploty. Emise nejspíš způsobily sucho v dalších regionech.

Stále silnější extrémy

Extrémní srážky jsou silnější a také četnější než v 50. letech minulého století. Moře stouplo o 20 centimetrů a dlouhodobě tají ledovce i permafrost. Na každého půl stupně nahoru budou tyto projevy stále silnější. Celá situace je zároveň velmi jednoduchá, ale i komplexní. Současně se přesouváme do neprobádaných území, protože je to už hodně dlouho, co byla planeta teplejší o 3 stupně. Jeden stupeň se většinou zase tolik neprojeví.

„Teplota může během dne kolísat o 15–20 stupňů. Globální zvýšení teploty ovšem vyžaduje obrovské množství energie.“ Zpráva z klimatického panelu ukazuje rozdíl mezi 1,5 a 2 stupni Celsia. Při vzestupu o 1,5 stupně se Arktida ukáže jednou za století během léta zcela bez ledu. Při nárustu o dva stupně se tento jev bude vyskytovat dokonce jednou za deset let. Současně zmizí 90 % tropických korálových útesů.

Bude výrazně tepleji

Globální zvýšení teploty o 3 stupně nebude znamenat stejný nárust na souši. Tam bude teplotní navýšení v průměru o 4,5 stupně. Vlny vedra, které se nyní objevují asi jednou za dekádu, se nejspíš stanou téměř každoroční záležitostí. Ty extrémní, které přijdou jednou za 50 let, se objeví 30krát častěji. Tohle všechno bude ovšem silně záležet na konkrétní lokalitě. Výraznější výkyvy budou samozřejmě tam, kde je teplota už teď zcela hraniční.

iZdroj fotografie: Depositphotos

To znamená Střední východ, Indii, jižní Čínu, centrální Afriku a části Jižní Ameriky. Tato místa už svoje vlny tepla zažívají, a to včetně dob, kdy je pro lidi obtížné jen pobývat venku. Extrémní horko se dá zvládnout, když se objevuje občas a trvá jeden den. Pokud ale přijdou dva nebo tři takové dny za sebou a nemáte klimatizaci, hrozí vám jednoduše teplotní mrtvice.“ Teplota je pak tak vysoká, že tělo ztratí schopnost vlastního chlazení. Jde tedy o zcela hororový scénář.

Společnost se mění jen velmi těžko

Například v Indii má přístup ke klimatizaci jen něco pod 10 % populace. V budoucnosti se mohou lidé těmto změnám do jisté míry přizpůsobit. Pokud ale oteplení dosáhne oněch 3 stupňů, změny budou příliš rychlé na to, aby s nimi lidé drželi krok. „Nemůžeme reálně změnit včas celou společnost dvou miliard lidí, o které tu nejspíš mluvíme. Musíme vycházet ze stavu společnosti, jaký aktuálně máme,“ uvádí Samset.

To je právě jedním z důvodů, proč byly 2 stupně stanoveny jako horní klimatický cíl. Pokud tento limit přesáhneme, následky budou pro celou společnost velmi zásadní. Lidé samotní budou pak zasaženi v mnoha ohledech, stejně jako příroda. Nejde jen o to, jak bude reálně teplo. Velkou roli bude hrát právě naše schopnost adaptace. Globální zásah nebude zdaleka jen o tom muset si pustit víc větrák.

Vnímáte a pociťujete nějak postupnou změnu klimatu?

Zdroj: ScienceNorway

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články