Odvrácená tvář 19. století: Opium ovlivnilo kulturu i společnost, každý o tom ale mlčel

Opium se v dřívějších stoletích stalo oblíbenou drogou mnoha umělců a slavných osobností. Skoro nikdo o jeho rizicích nicméně nemluvil.

i Zdroj fotografie: Donald Trung / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ačkoli by se mohli zdát, že během 19. století drogy nebyly populární a lidé se spíše věnovali otázkám kulturního života a válkám, pravdou je naprostý opak. To se týkalo především opia, které se šířilo po celém světě a podlehla mu značná část slavných osobností a umělců. Jen pár doktorů tehdy varovalo před jeho nebezpečím, takže si jeho uživatelé nedělali žádné starosti. 

Oblíbenému opiu podlehl celý svět 

Opiu podléhali přes tvrdé zákony ženy i muži, kteří si drogu rádi dopřávali během dýchánků a elegantních akcí. Dokonce i zastánci striktních společenských pravidel neodolali touze po jeho užívání a v mnoha případech se přitom nechávali i fotit. Nejoblíbenější to bylo v americkém San Franciscu, a to koncem 19. století a počátkem 20. století. 

5 nejslavnějších odstřelovačů vojenské historie. Mezi svými nepřáteli doslova rozsévali smrt a hrůzu
iZdroj fotografie: Pxhere
Opiu v dřívějších století podlehl takřka celý svět

Tam také odborníci datují největší počet závislých lidí a nacházela se tam nejluxusnější doupata s kvalitním zbožím. Opium nicméně bylo rozšířeno naprosto po celém světě, přičemž hlavním městem této drogy měl být Londýn. To koneckonců popsal i Charles Dickens, který v té době publikoval mnoho článků spojených s touto problematikou.

Neodolala ani řada slavných osobností 

Popularitu si opium získalo i v Paříži, kde se nacházelo zhruba 1 200 opiových doupat. Patřit mezi ně měl i vyhlášený klub Moulin Rouge, kde si VIP osoby mohly vyzvednout drogu v hlavě proslulého dřevěného slona. Doktoři navíc tehdy byli k droze velmi shovívaví a jen pár z nich se odvážilo povědět světu o riziku spojeném s jejím užíváním. 

Hledal kočku a našel drogovou laboratoř. Bizarní příběhy soukromých detektivů, které zaskočily i kriminalisty

Opiu dle webu Reflex podlehla řada slavných osobností, včetně básníka Charlese Baudelaira, malíře Picassa či životního partnera Jeana Maraise, Jeana Cocteaua. Během užívání přitom lidé zpravidla leželi na boku, protože droga vyvolává stavy podobné snům a chození její intenzitu utlumilo. Navíc hrozilo riziko zvracení, které je při ležení na zádech život ohrožující. 

Co si o této problematice myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články