Záhadný Wow! signál: Trval jen 72 sekund a jeho zdroj se stále nepodařilo lokalizovat

Před 47 lety astronomové zaznamenali záhadný signál o velmi vysoké frekvenci. Nejprve si mysleli, že za ním stojí mimozemská civilizace.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Záhadný signál Wow! zaznamenal v roce 1977 radioteleskop Ohijské státní univerzity zvaný Big Ear a jeho výstup zpracovával šestnáctibitový počítač IBM 1130. Ten nicméně nebyl připojený k monitoru a veškerá data tak tiskl na papír. Hodnoty přitom vycházely ze systému kódů, který označuje změny intenzity signálu v čase. Dodnes nikdo neví, co za ním stálo.

Nevídaný signál z hlouby vesmíru 

K průlomové chvíli došlo 15. srpna 1977, kdy měl službu astronom Jerry R. Ehman a tiskárna přišla s výstupním údajem 6EQUJ5. To ho okamžitě zarazilo, označil ho kroužkem a napsal vedle něj „Wow!“. Právě tato kombinace čísel a písmen je totiž řazena do kategorie mimozemských šifer a zejména U odpovídalo doposud nejvyšší zaznamenané intenzitě. 

Američani natočili podivný objekt na obloze a většina z nich je přesvědčena, že jde o UFO. Vědci ale tvrdí, že je to mrak

Frekvence spojená s tímto písmenem vycházela přibližně na hodnotu 1420 MHz, což je stejný kmitočet, na kterém září atomy vodíku. Většina astronomů si proto myslí, že pokud by nás chtěli kontaktovat mimozemšťané, použili by právě ji. Signál se navíc nikdy nepodařilo přesně lokalizovat a trval pouze po dobu 72 sekund, takže dodnes zůstává záhadou

Mimozemšťané to možná nebyli 

Přestože se signál snažilo plno vědců vysvětlit, téměř nikdo neobstál. Nedávno nicméně přišel další návrh, který se snaží osvětlit tým z Portorické univerzity. Ten totiž zaznamenal velmi podobnou frekvenci, která přišla z vodíkových mraků ozářených světlem hvězd přezdívaných červení trpaslíci. Byl sice o trochu slabší, ale dle webu Universetoday velmi podobný. 

„Na Marsu jsem strávil víc než 15 let,“ tvrdí námořní důstojník, který účinkoval v tajném vesmírném programu
iZdroj fotografie: Pxhere
Astronomové hledají řešení záhadného signálu z vesmíru

Pokud by totiž stejný mrak ozářila neutronová hvězda, která má zpravidla silnější magnetické pole, mohlo by dojít ke vzniku stejného signálu, jako byl Wow!. Dnes je nicméně tuto teorii velmi náročné obhájit, protože by astronomové museli vidět podobnou situaci znovu. Stále lze tedy jen zvažovat, co za ním skutečně stálo a zda se to někdy dozvíme.

Co si o signálu Wow! myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články