Zásadní chyby při tvorbě hesel: Velká a malá písmena prý hackerům jen pomáhají

Nastavit si dostatečně silné heslo dnes požaduje většina internetových stránek. Odborníci nicméně přišli na to, že pravidla pomáhají hackerům.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ve většině případů je při tvorbě hesla požadováno zadat nejméně osm znaků, velká a malá písmena a speciální symbol. Ať už se jedná o internetové bankovnictví, sociální sítě nebo věrnostní programy v rámci e-shopů, tato pravidla podle odborníků téměř nikdy nedávají smysl. Naopak dle antivirových programů akorát usnadňují práci hackerům. 

Pozor na tyto chyby při tvorbě hesla 

Heslo by totiž mělo být vždy dlouhé a maximálně náhodné, aby ho útočník nemohl jen tak snadno vytipovat. Jelikož se ale většina lidí řídí podle pravidel týkajících se osmi znaků, velkého písmene a speciálního symbolu, je to pro hackery mnohem snazší. Drtivá část uživatelů internetu totiž dá velké písmeno vždy na začátek a číslici na konec.

218 milionů hacknutých účtů: Pokud hrajete hry na telefonu, možná se to týká i vás
iZdroj fotografie: Pxhere
Nastavení silného hesla vás neochrání před hackery

To navíc často bývá jednička nebo rok narození, přičemž speciální symbol dají hned za něj, a to buď tečku, nebo vykřičník. Dokonce dle webu iRozhlas dnes existují seznamy nejčastějších hesel, které každý hacker nebo bezpečnostní výzkumník má u sebe v počítači a denně je používá k prohledávání různých účtů. Ty unikají z nejrůznějších služeb, takže dnes útočníci mohou jednoduše zkoušet úlovky z této listiny, aniž by hesla náhodně hádali. 

Dobré nejsou ani nápovědy 

Hesla při nejhorším upraví na míru oběti, což už nebývá tak složité. Zároveň by pak uživatelé neměli tak často měnit svá hesla. „Typicky máte třeba v práci heslo Franta 84!, a když ho musíte pravidelně měnit, nejspíš to skončí tím, že přidáte nakonec jedničku, potom dvojku, potom trojku atd. To hackerovi akorát pomůže, aby si vaše heslo tipnul i třeba v případě, že to původní uniklo a on už ví, podle jakého klíče si hesla vytváříte,“ varuje expert Jan Cibulka.

známou českou banku
Hackeři udeřili na známou českou banku, klienti přišli o značné částky. Rychle si zkontrolujte bankovní účet
iZdroj fotografie: Pxhere
Bezpečné heslo dnes nedělá problém hackerským útokům

O nebezpečí spojeném s pravidly ohledně hesel varuje už i Americký institut pro standardizaci technologií. Experti nicméně dodávají, že je těžké s tím něco dělat, protože například v rámci datové schránky pravidla stanovila ministerská vyhláška. Vyhnout byste se měli také nápovědám při zapomenutí hesla, protože ty rovněž hackerům usnadňují práci. 

Co si o těchto pravidlech myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články