Když „přestalo“ na rok svítit slunce: Erupce sopky v roce 536 zahalila celý svět do temnoty

Lidstvo se v šestém století potýkalo s obrovskou zkouškou. Erupce sopky tehdy způsobila, že na Zem nedopadaly 18 měsíců žádné sluneční paprsky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rok 536 měl být pro lidstvo podle nových výzkumů obzvláště devastující. Slunce tehdy zmizelo z oblohy a svět pohltila temnota, která způsobila vymírání živočichů a bránila prohřátí planety. Důsledkem krutého období byl dle webu Sciencenorway rozsáhlý hladomor téměř na celé severní polokouli, migrace, války a život ohrožující epidemie. 

Erupce sopky způsobila vznik mlhy na obloze 

Vědci se snažili identifikovat katastrofu dlouhá tisíciletí, avšak pomoci jim dokázal až seznam starověkých sopečných erupcí, které publikovali Richard Stothers a Michael Rampino z Goddardova institutu pro vesmírná studia. Ten jim pomohl odhalit, že v roce 536 došlo k výskytu husté mlhy na obloze, která zabránila Slunci v prohřátí Země.

Hurikán a aktivní sopka, dva živly děsivé samy o sobě. Jak by to vypadalo, kdyby se spolu setkaly?
iZdroj fotografie: Depositphotos
Katastrofa v roce 536 zabránila prohřátí země

Následovalo kruté období spojované s rozsáhlým hladomorem, zejména na severní polokouli, migracemi po celém světě, válkami a také epidemií způsobenou bakterií Yersinia pestis. Ta si měla vyžádat více než padesát milionů obětí, a dokonce přispěla ke kolapsu Římské říše. Výzkumy rovněž potvrdily, že kruté období mělo dlouhotrvající dopady na lidskou kulturu.

Podnebí se začalo vracet do normálu po více než sto letech 

Takzvané období Fimbulwinteru mělo trvat zhruba 18 měsíců, a že k němu skutečně došlo potvrzují důkazy z ledovců ve Švýcarsku. Vzorky ledu, které tam vědci analyzovali, totiž obsahovaly mikroskopické částice vulkanického skla. Ty byly dle webu Ancientpages téměř totožné s horninami z Islandu, kde erupce vznikaly nejčastěji. 

Nově objevená erupce Yellowstone je jednou z největších za posledních 5 let
iZdroj fotografie: Pxhere
Děsivá sopečná erupce způsobila hladomor a epidemie

Zpomalil se tehdy dokonce i růst stromů a teplota planety výrazně klesla, což přispělo k nedostatku potravin a následnému hladomoru. Důsledky tohoto období byly patrné ještě do roku 660, kdy se podnebí začalo vracet do normálu. Pro lidstvo to tehdy bylo obrovskou zkouškou a ani dnes vědci nevylučují, že by k něčemu takovému mohlo dojít.

Co si o této katastrofě myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články