Do oběhu unikly raritní desetikoruny z roku 1993: Možná je máte doma, dnes se dají prodat za 200 000 Kč

Pokud najdete v peněžence tuto unikátní minci, za žádnou cenu se jí nezbavujte. Sběratelé vám za ni zaplatí klidně až 200 000 Kč.

i Zdroj fotografie: Lasje / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V současné době řada lidí sbírá staré unikátní mince, které se určitým detailem liší od těch ostatních. Právě taková nepatrnost totiž dokáže jejich cenu vystřelit do obrovských částek. Skvělým příkladem je desetikoruna z roku 1993, která se nechtěně dostala do oběhu a dnes je o ni obrovský zájem. Na trhu má cenu přes 200 000 Kč. 

Desetikoruna za stovky tisíc 

Raritní desetikoruna pochází z roku 1993 a je žádaná mezi sběrateli především proto, že se oproti ostatním mincím svého druhu liší malinkým detailem. Tím není nic jiného, než vyražená písmena Kč, která jsou oproti normálu podstatně menší. Právě tato odlišnost dokázala zvednout její sběratelskou hodnotu do raketových výšek a činí ji jedinečnou. 

Mince přitom musela vzniknout spolu s dalšími druhy platidel po rozdělení Československa. Jenže autor její návrh na poslední chvíli změnil. To ovšem bylo několik kusů již vyraženo a vypuštěno do oběhu, takže je bylo velmi těžké vytrasovat. Přesto úřady dokázaly velkou část zničit a dodnes jich mezi lidmi podle webu Deník zůstává okolo 200 až 300 kousků. 

Najít ji můžete naprosto kdekoli 

Ačkoli je tedy šance na její nalezení velmi malá, stále se vám to může podařit. Před několika měsíci se to například povedlo mladší ženě, které byla vrácena v opavském obchodě s potravinami. Podobně se usmálo štěstí na náhodného nakupujícího v hračkářství na Vysočině. Ten dle webu TN naštěstí unikátní kousek ihned poznal a odnesl ho k odborníkům na kontrolu. 

iZdroj fotografie: Pxhere

Pokud byste raritní minci našli u sebe i vy, rozhodně ji nechte ověřit u odborníka a poté s ní můžete vyrazit na trh. Před třemi lety se tento kousek vydražil za krásných 230 000 Kč, přičemž vloni se ta samá desetikoruna prodal za rekordních 615 000 Kč. Její cena může být dnes ještě vyšší, a proto v případě jejího nálezu rozhodně neváhejte a jděte na věc. 

Kolik byste za takovou minci zaplatili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články