Za gramofonové desky ze zahraničí vám zaplatí statisíce: Rychle prohledejte půdu, sběratelé za ně pohádkově zaplatí

Čas na kontrolu půdy. Komu se tam válí staré gramofonové desky, může si pískat. Dnes se dají prodat za statisíce, zvlášť ty zahraniční. Stačí jedna deska a jsou z vás boháči.

gramofonové desky i Zdroj fotografie: M. Johnson / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ve světě plném streamovacích služeb a cloudových uložišť si svou prestiž stále drží jeden z nejstarších nosičů vůbec – gramofonové desky. Tento, svým způsobem retro nosič, si získává oblibu stále více lidí, kteří si chtějí při poslechu oblíbené hudby dopřát nevšední zážitek. Už jen spuštění jehly a její ikonický praskavý zvuk mají své kouzlo. Není proto divu, že také moderní interpreti začali svá alba znovu vydávat na vinylech, které navíc představují zajímavý investiční artikl. Jejich hodnota totiž časem roste, jak dokazují následující nejdražší desky na světě.

Gramofonové desky od The Beatles

Britská kapela The Beatles je dodnes považována za jednu z nejlepších hudebních skupin všech dob. Dokonale to demonstrují také jejich gramofonové desky, které dnes mají neuvěřitelně velkou hodnotu. Nejdražší jsou přitom vinyly alba s názvem „The White Album“ z roku 1968. Tyto desky jsou specifické tím, že byly číslovány podle pořadí vydání.

sběratelé
Podívejte se do police, zda tam nemáte jednu z vzácných knížek. Sběratelé vám za ně utrhnou ruce, mají hodnotu statisíců korun
iNejdražší deska je The White Album od The Beatles.

Deska s pořadovým číslem jedna byla dlouhou dobu nezvěstná a mezi fanoušky se tradovalo, že jí vlastní zesnulý člen skupiny John Lennon. Ve skutečnosti ji celých 35 let uchovával Ringo Starr, který ji nedávno prodal za neuvěřitelných 18,5 milionů korun. Slušně vydělat však můžete i na dalších vydáních této desky. V roce 2012 se například prodala deska s pořadovým číslem 23 za více než 300 tisíc korun, jak uvádí web TN.cz.

Album s názvem Caustic Window

Tato deska vznikla v roce 1994 jako experimentální počin producenta Richarda D. Jamese. Ten byl v showbyznysu znám svou samotářskou a excentrickou povahou a říkal si Aphex Twin. Toto vzácné album však vytvořil pod pseudonymem Caustic Window a stejně pojmenoval také gramofonové desky svého alba. Vydalo se pouze pět kopií, když se tento podivín rozhodl celý projekt ukončit. Na veřejnost se však nejspíš dostala pouze jedna z desek a v roce 2014 se objevila v aukci. Nový majitel si ji zde pořídil za 315 tisíc korun.

mince a bankovky
Máte v peněžence tuto minci? Sběratelé vám za ni utrhnou ruce, můžete dostat klidně 100 000 Kč
gramofonové desky
iZdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
Poslouchání gramofonových desek má speciální kouzlo.

Nejdražší deska od Prince

Zpěvák Prince byl jedním z předních hudebních hvězd své doby. V roce 1987 vydal album s názvem „The Black Album“. Nahrávací studio vydalo zhruba 500 tisíc kopií, když se zpěvák rozhodl, že by chtěl toto album zrušit. Měl prý vnuknutí, které mu ukázalo, že jsou jeho gramofonové desky plné zla. Dokonce byl ochotný nakladatelství zaplatit, aby zajistil, že se přestane album dále vydávat a že bude staženo z oběhu. Do světa se tak dostalo pouze pár kusů, které dnes mají obrovskou hodnotu. V roce 2018 se jeden originální a stále zabalený kus prodal za necelý milion korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články