Pár kliknutí na internetu a bylo to: Češka přišla o 1,5 milionu korun kvůli triku na který se stále lidé nechávají nachytat

Češka párkrát kliknula na internetu a byla o 1,5 milionu chudší. Jde o starý známý trik, Češi se však na něj stále nechávají nachytat. Škody jsou přitom nevyčíslitelné.

bankovky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Kybernetičtí útočníci na internetu necílí pouze na důvěřivé seniory nebo mladé naivní lidi. Čím dál častěji si zahrávají také s našimi city v podobě romantických podvodů. Jedná se o záludné a nemravné praktiky, které působí značnou finanční i citovou újmu oběti. Podvody cílí především na ženy středních let, které na Facebooku a dalších sociálních sítích hledají způsob, jak zahnat svou samotu. Kvůli zprávám na Facebooku plným lásky jsou následně schopné udělat cokoliv. Policie před těmito praktikami důrazně varuje.

Románek na internetu skončil tragédií

Policie aktuálně řeší případ romantického podvodu, který prožila žena z Hradce Králové. Na internetu ji oslovil muž, který se vydával za pracovníka na ropné plošině u pobřeží Spojeného království. Dotyčný si dokázal velmi rychle a jednoduše získat náklonost oné ženy. Sliboval ji vážný vztah a spoustu peněz.

majitelé Android telefonů
Češi, kteří platí kartou na internetu, právě hromadně přichází o své peníze. Rozmohl se nový podvod, který je těžké odhalit
na internetu
iZdroj fotografie: rawpixel.com rawpixel / Creative Commons / CC BY-SA
Žena kvůli zprávám na internetu přišla o všechno.

Netrvalo však dlouho a začal z ní pod různými záminkami tahat peníze. Žena jeho žádostem vždy vyhověla, aniž by pojala jakékoliv podezření, že se může jednat o podvodníka. Takhle mu postupně poslala statisíce korun, než jí došlo, že zde něco nehraje a muže si zablokovala, jak uvádí Hradecký Deník.

Hned však následoval další podvod

Krátce po této zkušenosti ženu na internetu kontaktovala společnost Unicef a nabízeli jí pomoc a odškodnění za podvodné jednání. Zoufalá žena se této příležitosti chopila a údajné společnosti naposílala další desetitisíce korun. Po nějaké době jí došlo, že i tentokrát sedla na lep vychytralým podvodníkům.

hovor vás připraví o peníze
Dala kamarádovi telefonní číslo, přišla o 180 000 Kč. Dejte si pozor, podvodníci se teď vydávají za vaše známé
od státu
iZdroj fotografie: Depositephotos
Tyhle zprávy jsou nebezpečnější, než se zdá.

Žena tak během několika týdnů přišla o téměř 1,5 milionu korun. Polovinu z této částky si navíc vypůjčila. Nepříjemná zkušenost ji tak přinesla pouze ztracené naděje, zlomené srdce a dluhy, které bude muset dál splácet. Ačkoliv svůj případ nahlásila na policii, šance dopadení neznámých pachatelů je mizivá. Žena své peníze už nejspíš nikdy neuvidí.

Děje se to častěji, než si myslíte

Bohužel se nejedná o jediný případ, kdy naivní oběť uvěřila romantickým zprávám na internetu. Podobný případ zažila také žena na Brněnsku, která jistému humanitárnímu doktorovi posílala platby v kryptoměně. V tomto případě činila škoda 200 tisíc korun. Pokud i vy máte podezření, že s vámi někdo manipuluje a snaží se z vás vymámit peníze, zkuste se svěřit své rodině nebo přátelům, kteří vám mohou otevřít oči a poukázat na podvodné jednání dřív, než bude pozdě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články