I ženské dozorkyně dokázaly páchat zlo: Maria Mandel a Irma Grese byly pro vězně v Osvětimi noční můrou

Maria Mandel a Irma Grese. Ženské dozorkyně, jejichž zločiny v koncentračních táborech otřásly celým světem. Svých činů však nelitovaly ani před popravčí komorou.

ženské dozorkyně i Zdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Druhá světová válka předvedla světu doposud nepoznané hrůzy, kterých je lidská rasa schopna. Ta největší zvěrstva byla přitom páchána na židovských a jiných vězních v koncentračních táborech. Za jejich branami ztratili vězni titul člověka a mnohdy se s nimi zacházelo hůře než se zvířaty. Kromě vysilující práce, nedostatku jídla a vhodných podmínek pro život se museli potýkat například se šikanou a mučením ze strany fanatických dozorců. Mnohdy se přitom jednalo o ženské dozorkyně, které se v tom až příliš vyžívaly.

Nelítostné ženské dozorkyně

V lidské společnosti jsou muži vnímáni jako ti silní jedinci, kteří jsou schopni nepředstavitelného násilí. Ve skutečnosti se však sklony k násilí nevyhýbají ani ženám, které dokáží být mnohdy ještě krutější. Důkazy můžeme nalézt například v nacistických koncentračních táborech, kde byly ženské dozorkyně hrůznější než jejich mužští kolegové. Takto neslavně se do historie vepsaly zejména dvě dozorkyně z Osvětimi – Maria Mandel a Irma Grese. Obě si během svého působení vysloužily přezdívku „Bestie“ a obě byly za své zločiny proti lidskosti po válce popraveny.

Lidice
Děti, které přežily Lidice: Život si zachránily, následky si však nesly do konce života
ženské dozorkyně
iZdroj fotografie: Director: Jean Pages, Producer: The March of Time, Ltd. / Creative Commons / CC BY-SA
Maria Mandel během soudu prohlásila, že by na svých skutcích nic neměnila.

„Bestie“ Maria Mandel

Maria Mandel se narodila v roce 1912 a celý život strávila v zapadlé rakouské vesničce. Maria projevila zájem o nacistické hnutí hned po připojení Rakouska k Německé říši. Začala pracovat v koncentračním táboře Lichtenberg a krátce na to vstoupila do NSDAP. Svému vůdci a své práci byla plně oddána a velice rychle si získala oblibu u svých nadřízených. Nějakou dobu patřila mezi ženské dozorkyně v Ravensbrücku, až nakonec získala post vrchní dozorkyně v táboře Auschwitz II.

Poslední dva roky války pak velela ženskému oddílu v Osvětimi, kde každý den rozhodovala o tom, kdo půjde do plynové komory. Ve všech svých působištích byla vězni označována za Bestii, jelikož si až příliš užívala utrpení ostatních. Po válce se zkusila skrýt ve své rodné vesnici, kde ji však zajala americká armáda a převezla ji do Polska. Zde byla souzena za zločiny proti lidskosti, nad kterými neprojevila žádnou lítost a nakonec byla v roce 1948 popravena.

atentát na Heydricha
Atentát na Heydricha: Uběhlo již 82 let, kolem provedení však panuje mnoho nejasností
ženské dozorkyně
iZdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
Irma Grese (uprostřed) měla z týrání lidí sexuální potěšení.

Krásná bestie Irma Grese

Možná ještě hrůznější byla Irma Grese, která byla podřízenou Marie Mandel. Irma se narodila v roce 1923 a od mládí se potýkala s nepřijetím a šikanou. Byla vnímána jako krásná, ale podprůměrně inteligentní dívka, která své místo našla až v dívčí nacistické organizaci. Její otec byl příznivcem nacistického hnutí a člen NSDAP. Irma svou kariéru začala jako zdravotní sestra a nějakou dobu pracovala v sanatoriu pro zraněné vojáky SS.

V roce 1942 se pak dostala mezi ženské dozorkyně v Osvětimi, do oddílu Marie Mandel. Kvůli její kráse a krutosti se jí přezdívalo Krásná bestie. Měla silné násilnické sklony a ráda vězeňkyně do krve bičovala. Násilí v ní vyvolávalo až sexuální stimulaci a často ji museli její nadřízení krotit. Ani Irma svých činů během soudu proti lidskosti nelitovala a byla popravena hned v prosinci 1945.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články