Měla platit 6 Kč, přišla o 34 000 korun: Kdo zareaguje na tuto SMS zprávu, dopadne úplně stejně

Přišla jí obyčejná SMS zpráva, brzy kvůli ní přišla o 34 000 Kč. Každý, kdo na ní zareaguje, přijde o všechny své peníze. Tento starý trik stále funguje.

Česká spořitelna i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Podvodníci opět využívají jména známých dopravních společností a oběti straší SMS zprávami nebo emaily, podle kterých jim nemůže být doručen jejich balík. Kdo na tento trik zareaguje, může během pár chvil přijít o desítky tisíc korun. Stačí jedna nenápadná záminka a podvodníci získají přistup k vašemu bankovnímu účtu, ze kterého začnou mizet peníze.

Kdo zareaguje na tuto zprávu, přijde o vše

Tento trik samozřejmě funguje pouze tehdy, kdy oběť skutečně nějaký balík očekává. Pokud vás podvodná zpráva zastihne ve chvíli, kdy žádný balíček nečekáte, pravděpodobně nad tím mávnete rukou a nebudete ji vůbec řešit. Kdo však nějaký balík očekává, na podobnou zprávu pravděpodobně zareaguje. Podvodníci spoléhají na nedostatek pozornosti dotyčné oběti, která lehce přehlédne několik varovných znaků a bez rozmyslu jim předá své platební údaje.

neplatné bankovky
Psala vám někdy Česká pošta SMS zprávu? Musíte zpozornět, Češi kvůli tomu přišli už o miliony korun
špatný odkaz
iZdroj fotografie: Depositephotos
Podvodníci vyžadují zaplacení drobného poplatku, díky kterému vás připraví o všechno.

Podvodníci se chtějí primárně dostat k vašim penězům, takže přijatá SMS zpráva oběť vyzývá k zaplacení celního poplatku ve výši 6 korun. Právě takovou zprávu obdržela také poškozená z Olomouce, která se rozhodla, že na zprávu zareaguje a směšně nízký poplatek bez váhání zaplatí. Přes odkaz ve zprávě se dostala do platební brány, kde vyplnila údaje ke své platební kartě včetně CVC kódu. O pár dní později si všimla, že jí z účtu zmizelo téměř 34 tisíc korun, jak uvádí Týdeník Policie.

Falešné stránky dopravců

V případech, kdy čekáte balík, byste nikdy neměli jednat unáhleně a vždy si vše pořádně ověřit. Podvodníci velmi zdařile imitují oficiální vzhled všech velkých dopravců, jak v grafice e-mailu, tak ve vzhledu podvodných internetových stránek. V případě e-mailů byste se hned na začátku měli podívat, z jaké e-mailové adresy vám zpráva přišla.

Zásilkovny
Čekáte balík ze Zásilkovny? Pokud vám přijde takováto SMS zpráva, nereagujte na ni. Jde o podvod
zareaguje
iZdroj fotografie: 01x07x2022000 / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci ke svým podvodům využívají jména všech známých dopravních společností.

Každý velký dopravce, jako je DPD, DHL, PPL, Zásilkovna nebo Česká pošta, používá konkrétní tvar e-mailové adresy s oficiálním názvem společnosti. Podvodné e-maily mají mnohdy podivné tvary, složené z různých zkratek a čísel. Pokud si nejste jistí, můžete si danou e-mailovou adresu ověřit na internetu. Kdo zareaguje unáhleně, přijde o všechny úspory. Své peníze už přitom nikdy nemusíte získat zpátky. Podvodníkům v případě dopadení sice hrozí jeden až tři roky ve vězení, málokdy se však obětem vrátí jejich odcizené peníze.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články