Siamská dvojčata, která si podmanila celý svět: Matka se jich zřekla, tak se jich ujal kouzelník Houdini

Nejslavnější siamská dvojčata světa. Daisy a Violet prožily teror, aby si nakonec podmanily celý svět. Jejich sláva však měla krátké trvání. Většinu života prožily o samotě a v ústraní.

siamská dvojčata i Zdroj fotografie: Progress StudioNew York / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Siamská dvojčata se rodí jen vzácně. V dnešní době a s moderní medicínou je navíc velmi běžné, že jsou siamská dvojčata krátce po porodu bez jakýchkoliv komplikací rozdělena. Na počátku 20. století však byla situace naprosto odlišná. Narození siamských dvojčat bylo bráno jako závažná komplikace nebo dokonce Boží trest. Lékařské rozdělení nebylo možné ani v případě, že dvojčata nesdílela krevní oběh a životně důležité orgány. Právě do takové doby se narodily tak Daisy a Violet Hiltonovy.

Narodila se siamská dvojčata

Daisy a Violet Hiltonovy se narodily v Anglii v roce 1908 mladé svobodné matce. V té době byly nemanželské děti sice běžné, ale vždy znamenaly sešup do nižší společnosti. Také matka Daisy a Violet vnímala narození siamských dvojčat jako trest za svůj hřích. Podle doktora však neměly přežít ani jeden rok života. Když se tohle hrůzné proroctví nenaplnilo, matka se dívek jednoduše vzdala.

Česká siamská dvojčata dokázala na svém postižení úspěšně vydělat. Jedna z dívek dokonce porodila syna
siamská dvojčata
iZdroj fotografie: Progress StudioNew York / Creative Commons / CC BY-SA
Daisy a Violet byly spojeny bokem a hýždí.

Prodala je jisté Mary Hiltonové, která ve dvojčatech okamžitě viděla výnosný artikl. Daisy a Violet byly spojeny v oblasti hýždí a boku. Každá však měla vlastní tělo, vlastní krevní oběh i orgány. Dnes by taková siamská dvojčata byla jednoduše oddělitelná. Tehdy představovaly kuriozitu, na které se dá dobře vydělat.

Staly se otroky hamižných pěstounů

Daisy a Violet sice získaly u Mary Hiltonové nový a pohodlný domov, mnoho štěstí v něm však nezažily. Od útlého dětství byly vystavovány na odiv veřejnosti. Siamská dvojčata byla v té době vzácná a lidé rádi zaplatili za podivuhodnou podívanou. Dívky se často účastnily různých vystoupení, kterým se v té době říkalo „Freaks Show“ neboli „Představení monster“.

Od mládí se učily tančit, zpívat a hrát na hudební nástroje, čímž měly uchvátit a bavit nenasytné publikum. Pokud se náhodou odvážily vzdorovat, Mary je fyzicky trestala a vyhrožovala jim, že je nechá zavřít do ústavu. Obě dívky byly dokonce několikrát zneužity četnými partnery Mary Hiltonové. Až do svých jednadvaceti let nedostaly ani zlomek peněz, které svým vystupováním vydělaly. Všechny peníze putovaly rovnou do kapsy Mary Hiltonové.

Dvojčata 29 let žila ve vlastním fiktivním světě a komunikovala jen speciálním jazykem. Pak se rozhodla, že jedno z nich musí zemřít
siamská dvojčata
iZdroj fotografie: Progress StudioNew York / Creative Commons / CC BY-SA
Daisy a Violet prožily náročné dětství, kdy byly fyzicky trestány a dokonce několikrát zneužity.

Houdini jim změnil život

Zlom nastal teprve ve chvíli, kdy se o Daisy a Violet dověděl slavný umělec Harry Houdini. Dívky ho zaujaly a podnikl všechny potřebné kroky, aby je dostal od jejich hamižné pěstounky. V jednadvaceti letech tak poprvé zakusily svobodu. Soud jim dokonce přisoudil štědré odškodné ve výši sto tisíc dolarů. Díky Houdinimu pak siamská dvojčata zažila skutečnou slávu.

Hrály v několika úspěšných filmech, přičemž jeden z nich popisoval jejich skutečný příběh. Vydaly knihu o svém životě, a dokonce se obě posléze vdaly. Ve druhé polovině 30. let však začala jejich sláva uvadat a nakonec si musely najít normální práci. Obě se rozvedly a svůj život dožily v klidu a ústraní. Obě zemřely v roce 1969 ve věku 60 let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články