Vláda varuje: Za sledování filmů online je nově pokuta až 125 000 Kč

Vláda varuje! Za sledování filmů online je nově pokuta až 125 000 Kč. Lidem se to ani trochu nelíbí. Průkopníkem opatření je Itálie, která bojuje proti online pirátství.

věci na internetu i Zdroj fotografie: User Gflores on en.wikipedia / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Někteří uživatelé v dnešní době stále preferují nelegální sledování filmů online. To však může brzy skončit. První zemí Evropské unie, která se pustila do přísného potírání nelegálního streamování, je Itálie. Podle dostupných informací budou uživatelům za nelegální streamování hrozit pokuty až ve výši 5 tisíc euro, což je v přepočtu okolo 125 tisíc korun. Je jen otázkou času, kdy podobné kroky podniknou i další evropské státy, včetně České republiky.

Nelegální sledování filmů online

O tvrdém zákroku proti nelegálnímu sledování filmů online informoval italský úřad pro dohled nad telekomunikacemi AGCOM. Pracovníci úřadu potvrdili, že nově bude za nelegální streamování filmů a seriálů hrozit pokuta ve výši 5 tisíc euro. Itálie se tak snaží upozornit na právní dosah nelegálního streamování a ochranu autorských práv.

V posledních letech totiž došlo k výraznému nárůstu sdílení filmů a seriálů pomocí nelegálních platforem. Každý uživatel, který chce sledováním filmů na nelegálních platformách ušetřit peníze za poplatky streamovacích stanic, jako je Netflix nebo Max, by se měl mít na pozoru. Vysoká pokuta do rozpočtu zasáhne mnohem citelněji než klasické předplatné legitimních streamovacích stanic.

zákaz telefonů
V Česku může být brzy nastolen zákaz telefonů, za jejich použití bude hrozit tučná pokuta
sledování filmů online
iZdroj fotografie: Depositephotos
Za nelegální sledování filmů bude hrozit tučná pokuta.

Pokuty budou padat bez soudního příkazu

V Itálii zároveň vešel v platnost nový protokol, který by měl udělení postihů za nelegální sledování filmů online značně usnadnit. Policie ani další orgány nebudou k udělení pokuty za pirátství potřebovat soudní povolení. Toto opatření je důležité hlavně s ohledem na velké množství uživatelů nelegálních streamovacích platforem. Jedná se o další jasný vzkaz italským občanům, že se jedná o závažnou věc, která může každého uživatele přijít hodně draho. Je více než jasné, že Itálie to s bojem proti filmovému pirátství myslí opravdu vážně.

zdražování HBO
Známá streamovací služba náhle zdražuje. Češi si musí připlatit, jinak přijdou o spoustu seriálů a filmů

Brzké rozšíření do všech zemí Evropy

Italský úřad AGCOM se však nezaměřuje pouze na potírání jednotlivých uživatelů. Zároveň řeší také omezení nelegálních streamovacích služeb se společností Google. Ta by měla na podnět úřadu stáhnout ze svého oficiálního obchodu Google Play aplikace, které nelegální sledování filmů online umožňují. Je tedy otázkou času, kdy se podobné opatření rozšíří i do zbytku Evropy a do České republiky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články