Zákaz mobilních telefonů se blíží: Za porušení nařízení budou padat postihy

Zákaz mobilních telefonů se blíží. Lidem se to vůbec nelíbí. Za porušení nařízení navíc budou padat postihy. Vláda si od toho však slibuje zlepšení psychické situace veřejnosti.

starý telefon i Zdroj fotografie: Masaaki Komori from Tokyo, Japan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Evropské státy postupně zavádějí zákaz mobilních telefonů ve školách. Dosavadní analýzy pak ukazují samé pozitivní dopady na psychické zdraví i soustředění studentů. Zajímavé výsledky byly naposledy zpozorovány například v Norsku, kde se zákaz telefonů pozitivně projevil především u dívek. Některé státy však chtějí jít ještě o krok dál a telefony pro určitě věkové skupiny zakázat úplně.

Zákaz mobilních telefonů pro mladistvé

Mobilní telefon je nedílnou součástí našich každodenních životů. Využívá jej až 90 % světové populace. V mnohém nám tento malý společník život ulehčuje, postupně se však projevují také jeho negativní dopady. Nelze popírat, že vynález počítače, internetu a následně také chytrého mobilního telefonu, představoval zásadní revoluci ve vývoji moderní společnosti. Mnozí ho dokonce staví na stejnou úroveň jako vynález knihtisku, který byl před staletími stejně přelomový.

Díky internetu a mobilním telefonům je celý svět najednou menší, lidé si jsou blíž a náš každodenní život je mnohem jednodušší. V posledních letech se však čím dál častěji mluví také o negativní stránce internetu, sociálních sítí a chytrých mobilních telefonů. Negativní dopady lze pozorovat především u mladistvých, kteří jsou na telefonech mnohdy závislí. Čím dál častěji se proto zavádí zákaz mobilních telefonů například ve školách.

zákaz telefonů
V Česku může být brzy nastolen zákaz telefonů, za jejich použití bude hrozit tučná pokuta
zákaz mobilních telefonů
iZdroj fotografie: Depositephotos
Neustálé používání mobilních telefonů je škodlivé především u dětí.

Ochrana nebo porušení lidských práv?

Stále častěji se však ve veřejném prostoru objevují názory, že by se zákaz mobilních telefonů po mladistvé měl rozšířit plošně. Například v Británii se nyní uvažuje nad schválením zákona, který by zakázal používání mobilních telefonů dětem do 16 let. Mnozí se však obávají, že by takový zákon představoval až příliš velký zásah do základních lidských práv, jak uvádí web BBC.

používání internetu
Zákaz používání internetu v práci, Češi budou mít brzo plošně utrum

Jiní v něm zase vidí možnost, jak mladistvé ochránit před negativním vlivem neustálého připojení do online světa. Tento argument podporují také pozitivní zkušenosti se zákazem mobilních telefonů v některých evropských školách. Velmi pozitivní zkušenost například hlásí Norsko a Francie, kde zákaz mobilních telefonů ve školách zlepšil psychické zdraví celé řady studentů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články