Čekáte balík? Podvodníci mají zase novou fintu, jak vás okrást. Hlavně si dejte pozor na podobné SMS zprávy

Přijde zpráva o doručení balíku, rázem mizí peníze z účtu. Pokud čekáte balík musíte si dát pozor na podobné SMS zprávy, jinak přijdete o úspory. Děje se to čím dál častěji.

čekáte balík i Zdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kyberzločinci opět útočí! Opět využívají jména známých dopravních společností a oběti straší SMS zprávami nebo emaily, podle kterých jim nemůže být doručen jejich balík. Kdo se tímto trikem nechá oklamat, může během pár chvil přijít o citlivé osobní informace, které mnohdy končí i odcizením peněz z bankovního účtu. Na tohle si dejte dobrý pozor, především pokud skutečně čekáte balík.

Pokud čekáte balík, jste v ohrožení

Tento trik samozřejmě funguje pouze tehdy, kdy oběť skutečně nějaký balík očekává. Pokud vás podvodná zpráva zastihne ve chvíli, kdy žádný balíček nečekáte, pravděpodobně nad tím mávnete rukou a nebudete ji vůbec řešit. Pokud však zrovna čekáte balík od jakéhokoliv dopravce, můžete se jednoduše chytit do pasti. Podvodníci spoléhají na nedostatek pozornosti dotyčné oběti, která lehce přehlédne několik varovných znaků a bez rozmyslu jim předá své platební údaje. Největší riziko hrozí ve svátečních obdobích, kdy často ztrácíme přehled o tom, kolik balíků a od koho vlastně očekáváme.

Podvodníci se chtějí primárně dostat k vašim penězům, takže přijatá SMS zpráva oběť většinou vyzývá k zaplacení celního poplatku. Vyplněním platebních údajů na podvodných stránkách však umožníte podvodníkům nekontrolovatelný přístup ke svému bankovnímu kontu, ze kterého se postupně začnou ztrácet peníze.

dopravní společnosti
iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci se vydávají za dopravní společnosti, aby získali přístup k financím oběti.

Pozor na unáhlené jednání

V případech, kdy čekáte balík, byste nikdy neměli jednat unáhleně a vždy si vše pořádně ověřit. Podvodníci velmi zdařile imitují oficiální vzhled všech velkých dopravců, jak v grafice emailu, tak ve vzhledu podvodných internetových stránek. V případě emailů byste se hned na začátku měli podívat, z jaké emailové adresy vám zpráva přišla.

Každý velký dopravce, jako je DPD, DHL, PPL, Zásilkovna nebo Česká pošta, používají konkrétní tvar emailové adresy s oficiálním názvem společnosti. Podvodné emaily mají mnohdy podivné tvary, složené z různých zkratek a čísel. Pokud si nejste jistí, můžete si danou emailovou adresu ověřit na internetu.

Nepodlehněte požadavku na zaplacení poplatku

Největší nebezpečí pak samozřejmě představuje požadavek na zaplacení celního poplatku. Většinou se jedná o pouhých pár korun, které se téměř nikdo nezdráhá zaplatit. To však vede k tomu, že zadáte údaje ke své platební kartě na podvodných stránkách a tudíž je dobrovolně předáte podvodníkům. Ti pak mohou nekontrolovaně disponovat s vaším účtem.

klienti České pošty
Klienti České pošty přicházejí hromadně o peníze. Za vše může obyčejná SMS zpráva o doručeném balíku

Pokud čekáte balík, existují pouze dva způsoby, jak za něj zaplatit. Buď jste za něj zaplatili předem při zakoupení zboží, nebo jste zvolili možnost platby na dobírku, jak uvádí web Aazdaví.cz. V obou případech však nemůžete být vyzvání k zaplacení dodatečných poplatků, protože všechny jsou už dávno zahrnuty v ceně nakupovaného zboží.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články