Jakému alkoholu holdovali lidé ve středověku? Pivo bylo pro chudé, bohatí zaháněli chmury dražším nápojem

Alkohol k člověku patří po téměř celý lidský vývoj. Někdy zakázaný, někdy odsuzovaný, ale stále oblíbený. Středověk není výjimkou, největší oblibě se těšilo pivo a víno.

i Zdroj fotografie: Public Domain
                   

Ve středověku lidé pili stejně rádi jako my dnes, a protože tehdy ještě neměli vodní filtry, převažovaly uvařené nápoje. Chudí lidé většinou pili pivo, medovinu nebo kvašený jablečný mošt a bohatí si mohli vybírat z nepřeberného množství vína. Alkoholické nápoje byly vždy preferovány. Byly považovány za výživnější a prospěšnější pro trávení než voda, a navíc se díky obsahu alkoholu tak snadno nekazily.

Všemi oblíbený tekutý chléb 

Pivo je nejen jedním z nejstarších kvasných nápojů používaných člověkem, ale je také tím, který byl ve středověku nejvíce v módě. Za Římanů lidé vyráběli skutečné pivo s ječmenem, ale v pozdějších dobách se používalo obilí všeho druhu. Na konci 16. století se přidal také květ chmele. Jedním z nejznámějších druhů piva ve středověku bylo „Godale“. Slovo vzniklo ze dvou germánských slov „God (Bůh)“ a „Ale (pivo)“. Bylo silnější než běžné pivo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V raném středověku se pivo vařilo především v klášterech, v menším měřítku v domácnostech. Ve vrcholném středověku začaly výrobu přebírat pivovary, nejprve ve městech severního Německa. V Anglii se roční spotřeba na hlavu pohybovala kolem 275–300 litrů a pivo bylo konzumováno prakticky ke každému jídlu: nízkoalkoholická piva k snídani a silnější později během dne. 

Tekutá réva pro bohaté

Víno se běžně pilo ve společnosti osob s vyšším postavením a bylo rozšířeno po celé Evropě. Obyčejní lidé se obvykle museli spokojit s levným bílým nebo růžovým vínem z druhého nebo dokonce třetího lisování, což znamená, že jej bylo možné konzumovat v poměrně velkém množství, aniž by to vedlo k těžké intoxikaci. Pro ty nejchudší byl často jedinou dostupnou volbou zředěný ocet.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mnoho vín bylo vyrobeno ze směsi pelyňku, myrty, yzopu, rozmarýnu. Tyto suroviny byly smíchány se slazeným vínem a ochucený medem. Nejslavnější z těchto nápojů nesl honosný název „nektar“; ty složené z koření, asijských aromatických látek a medu se obecně nazývaly „bílé víno“. Nejoblíbenější byla vína francouzská a španělská.

Dáváte přednost pivu, nebo vínu?

Zdroj: CastlesAndManorHouses

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články