Pokud nemáte IQ 120, raději ani neklikejte: Bez něj totiž odlišné jablko není možné najít

Jablko patří mezi nejpopulárnější ovoce celého světa, a to je rozhodně dobrá zpráva. Je totiž velmi zdravé, což opakovaně potvrdila i mnoha bádání.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V jednom středně velkém kusu jablka najdete živiny v následujícím objemu: 95 kalorií, 25 gramů sacharidů, 4 gramy vlákniny, 14 % doporučené denní dávky vitaminu C, 6 % denní dávky draslíku, 5 % denní dávky vitaminu K. Nechybí mangan s mědí, vitaminy A, E, B1, B2, B6. Krom toho jsou jablka bohatá na polyfenoly. Údaje o nich v obchodě obvykle nenajdete, organismu jsou však tyto látky velmi prospěšné. Jestli chcete jablko skutečně využít, jezte i slupku.

Koktejl zdraví pro tělo

Protože jablko obsahuje hodně vlákniny a současně vody, je vynikajícím nástrojem při hubnutí. Zmírní váš hlad a zvýší pocit sytosti. Lidé, kteří si před jídlem dají plátek jablka, se cítí sytější. Pitím jablečného džusu nelze dosáhnout stejného výsledku. Podle vědců jablka lépe zasytí proto, že obsahují méně kalorií a současně vysoký objem vlákniny. Ta žaludek hodně zaplní, takže se člověk cítí sytý. Teď ale přišel čas pro dobrý zrak. Které jablko se odlišuje od zbytku?

Jablka umí také snižovat riziko výskytu kardiovaskulárních nemocí. Jedním z důvodů je skutečnost, že obsahují rozpustnou vlákninu. Ta redukuje hladinu cholesterolu v krvi. Zmíněné polyfenoly mají silné antioxidační účinky. Většina se jich nachází právě ve slupce jablek. Jeden z výzkumů srovnával jablka se statiny, což jsou běžné léky na snížení cholesterolu. Jak vyšlo najevo, jablka v přirozené formě mají prakticky totožný efekt.

Najít odlišný trojúhelník na obrázku je téměř nadlidský úkol: Tento úkol zvládnou jen lidé s dokonalým zrakem

Cukrovka a mozková příhoda

Další bádání sledovala vliv ovoce s bílou dužinou, tedy jablek a hrušek, na redukci rizika mozkové mrtvice. Srovnávala je také se zeleninou. Překvapivě vyšlo najevo, že každých 25 gramů jablka snížilo riziko cévní mozkové příhody o 9 %. Podobně prospěšné je jablko i proti cukrovce druhého typu. Konzumace už jen jednoho jablka za den snižuje toto riziko o 28 % proti lidem, kteří je nejedí vůbec. Jestli stále tápete v rébusu, tady je jeho řešení.

Jak to tak vypadá, polyfenoly v jablku chrání před poškozením beta buňky slinivky břišní. Právě ty mají na starosti produkci inzulinu. U pacientů s cukrovkou typu 2 bývají poškozeny. Odlišně zbarvená stopka je opravdu drobný detail, který zachytí jen málokdo. Své pozorovací schopnosti můžete každopádně dále procvičovat při řešení různých optických testů, zlepšení na sebe nenechá dlouho čekat.

Jak rychle jste rozdíl objevili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články