Víc než 10 sekund vám dát nemůžeme: Kdo nenajde odlišné avokádo, měl by kontaktovat očního lékaře

Toto ovoce má nesporně mnoho přínosů pro lidské zdraví. Jeho pěstování však moc neprospívá klimatu planety, budí tudíž nevyhnutelně kontroverze.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Prakticky všichni poradci přes výživu si avokádo chválí. Důvodem je minimální obsah cukru, zato vysoký podíl „zdravých“ tuků. Asi polovinu obsahu plodu tvoří mastné kyseliny. Z nich je 63 % tzv. mononenasycených. Ty mají na organismus velmi pozitivní vliv, nezvyšují cholesterol v krvi a redukují riziko aterosklerózy. Pecku z avokáda rozhodně nevyhazujte, s trochou snahy a šikovnosti si totiž můžete vypěstovat vlastní rostlinu. Tak kde je problém?

Koktejl pro zdraví

Do pecky stačí ze strany zapíchnout dvě párátka a špičkou vzhůru ji postavit na okraj sklenice s vodou. Je potřeba potopit polovinu plodu. Asi za 1–4 měsíce vyraší kořen, pak rostlinka. V tu chvíli můžete avokádo přesadit do květináče s dostatkem světla a 2krát týdně zalévat. Kromě zdravých tuků najdete v avokádu i hromadu minerálů a vitaminů, například draslík. Tento mix funguje proti nemocem srdce a zlepšuje imunitu. Které avokádo na obrázku je trochu jiné?

Dávejte si pozor, pokud máte doma papoušky, psa nebo kočku. Avokádo totiž obsahuje persin, jehož požití zvíře obvykle nepřežije. Nejstarší důkazy o konzumaci i pěstování avokáda máme asi z 10. století před Kristem. Archeologové je nalezli na území Mexika. Za jeden rok vyroste na jednom stromu 120 lahodných plodů. Stinnou stránkou je ovšem vysoká spotřeba vody. Na 1 kilogram ovoce je totiž potřeba až 2 000 litrů. Proto na to upozorňují i ekologičtí aktivisté.

Pouhá 3 % lidí dokážou najít skryté zvíře na obrázku: Schovalo se tak dobře, že bez ostřížího zraku ho není možné najít

Vysoká spotřeba vody

Podotýkají, že právě kvůli pěstování konkrétně tohoto ovoce vznikají stále nové plochy, což ústí v masivní kácení lesů, obvykle nelegální. Děje se to hlavně na území Mexika. Nezralé avokádo je obvykle tvrdé, existuje však způsob, jak jeho měknutí urychlit. Je například možné ho vložit do papírového sáčku společně s jablkem a banánem. Za den nebo dva vám avokádo krásně změkne. Stále si nevíte rady s vizuální výzvou? Tady máte obrázek s řešením.

Jak k tomu dochází? Ovoce uvnitř uvolňuje ethylen, který proces zrání zrychlí. Ještě rychleji funguje cca 10 minut v troubě. Zabalte ho do alobalu a pečte na 90 stupňů. Pak je ihned k jídlu. Pokud jste drobný rozdíl v barvě jednoho avokáda neodhalili, nic si z toho nedělejte, šlo o opravdu náročný optický test. Pusťte se do řešení dalších vizuálních hádanek a nastartujte své myšlení.

Jak jste si s výzvou poradili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Zobrazit další články