Proč japonské ženy netloustnou? Vezměte si příklad z jejich přístupu k jídlu a buďte štíhlí jako proutek

Tajemství štíhlé postavy leží podle Japonců jinde než v pravidelném cvičení. Nejdůležitější je přístup k jídlu a správná volba potravin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nadváha, potažmo obezita, je celosvětovým problémem. Jen v České republice trpí nadváhou až 47 % mužů a 33 % žen. Obezitou je poté stiženo 18,5 % Čechů. V Japonsku jsou tyto údaje výrazně nižší – nadváha tam sužuje pouhá 3,5 % populace. Na cestě za štíhlejší postavou proto neuškodí vzít si z Japonců příklad. Jejich tajemství tkví v pečlivém vybírání jednotlivých složek jídelníčku, způsobu přípravy pokrmů a v celkovém přístupu ke stravování.

Vhodný výběr potravin a příprava pokrmů

První krok ke kýžené figuře uděláte, když se zaměříte na skladbu vašeho denního menu. Na rozdíl od Evropanů považují Japonci za základ svého stravování rýži. Ta je dietní, bohatá na sacharidy a při vhodné přípravě (dušením a bez dochucování) po ní zaručeně nepřiberete. Kromě rýže tvoří významnou složku jejich jídelníčku ryby a mořské plody, které jsou bohaté na jód a omega-3 mastné kyseliny. Pravidelná konzumace ryb navíc snižuje cholesterol, krevní tlak, riziko infarktu a potíží se štítnou žlázou.

Ačkoliv i v Japonsku narazíte na pokrmy smažené, drtivá většina jídel je připravována vařením či v páře, což má opět vliv na celkovou štíhlost. Kromě rýže a plodů moře holdují Japonci zelenině, kterou tepelně neupravují vůbec. Na jejich jídelníčku nejčastěji figuruje pórek, sója, bílá ředkev, zelí, bambusové výhonky, lotosové kořeny a salát. Samozřejmostí je čerstvost všech surovin i zřeknutí se jakýchkoliv dochucovadel typu zálivek či majonéz. Oblíbeným nápojem je poté na antioxidanty bohatý zelený čaj, působící zároveň jako diuretikum.

Klíčový přístup ke stravování

Necháte-li se Japonci ve skladbě pokrmů při snaze zhubnout či si udržet štíhlou postavu inspirovat, rozhodně byste neměli opomínat celkový přístup k jídlu. Ten se od toho evropského poněkud liší. Mnoho Japonců vnímá jídlo jako základ duchovního růstu (kořeny tohoto přístupu sahají k japonským mnichům), a proto se dokáží zříci například sladkostí. Když mají chuť na něco sladkého, neuvažují o zákuscích, sušenkách nebo čokoládě, ale zvolí např. výrazně méně sladkou a zdravější rýžovou zmrzlinu mochi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Řada z nich je v souvislosti s tímto přístupem vegetariány. Neodmyslitelnou součástí japonského stravování je i velikost a četnost jednotlivých porcí jídel. Ty jsou ve srovnání s těmi evropskými výrazně menší – někomu by mohly připadat až dětské. K tomu mají nicméně Japonci pádný důvod. Dobře vědí, že přejídání není pro lidský organismus zdravé, a proto konzumují malé porce, ale zase o to častěji.

Co děláte pro udržení ideální váhy vy?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články