Každý 5. člověk umírající na rakovinu je obézní. Tukové látky činí rakovinné buňky agresivnějšími, uvádí studie

Hojnost tuku dělá rakovinné buňky agresivnějšími a schopnějšími formovat nádory. Takové jsou aspoň závěry vědců z univerzity v Bergenu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Badatelé už dlouho věděli, že obézní lidé mají vyšší riziko výskytu konkrétních typů rakoviny, jako tlustého střeva, jater nebo slinivky. Dosud ovšem nebylo přesně známo, proč nadváha způsobuje náchylnost k tomuto postižení. Výzkumný tým z oddělení biomedicíny na University of Bergen (UiB) se blíže podíval na základní mechanismy a objevil velmi zajímavou věc. Jejich studie následně vyšla v magazínu Nature Communications.

Začátek pro léčbu ušitou na míru

„Tento nález může být začátkem vývoje individuálněji přizpůsobené léčebné terapie právě pro obézní pacienty,“ uvedl Nils Henrik Halberg, profesor z UiB. Rakovina je způsobena genetickými změnami, které mají následně vliv na normální buněčný růst. „Jednotlivá buňka s rakovinným potenciálem není sama o sobě nebezpečná. Většina z nás má takové v těle neustále a imunita je průběžně likviduje. Horší je, když zformují nádor.“

iZdroj fotografie: Pixabay

Společně s kolegy zkoumal Halberg tyto buňky v laboratoři, experimentoval na myších a stejně tak zkoumal tkáně přímo od pacientů. Zajímalo ho, v jakých podmínkách se rakovina objeví a jak bude agresivní. Začali s rakovinou prsu, která nezávisí na hormonech. Jde o variantu, k níž jsou náchylnější obézní ženy po menopauze. Vystavili buňky hojnosti lipidů, nejdříve v laboratoři. Následně byly rakovinné buňky vpraveny do tlustých myší.

Buňky přinucené k větší agresivitě

Rakovinné buňky měly desetkrát větší šanci na vytvoření nádoru u obézních myší než v prostředí, které nebylo na tuky tak bohaté. V tomto prostředí se zkrátka staly mnohem agresivnějšími, snadněji tedy vytvářely nebezpečné nádory. Důvodem, proč se jim tak daří u obézních lidí, ale není přemíra dostupných živin. „Toto prostředí nutí rakovinné buňky se od základů změnit, aby mohly vůbec přežít,“ vysvětluje Halberg.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bohaté prostředí vede totiž k selektivnímu tlaku a jen ty, které se na něj adaptují, v těchto podmínkách přežijí. Dochází k tomu formou epigenetiky. Ve stejnou chvíli se tyto adaptované buňky stávají bohužel rizikovějšími a snadněji tvoří nádory. Badatelé následně srovnali buňky adaptované a ty původní. Našli konkrétní protein, který prošel výraznou změnou, a stal se tak mnohem nebezpečnějším. Srovnání bylo provedeno na tkáních 90 pacientů.

Nižší efektivita léčby při nadváze

Kromě toho, že pacienti s nadváhou mají k rakovině větší dispozice, na ně také méně zabírá léčba. Ačkoli u myší zjistili při nadváze 10krát větší riziko, u lidí nejde o takovou míru. Stále ovšem platí, že rakovinné buňky se v tělech obézních lidí chovají jinak než u těch s normální tělesnou hmotností. To vysvětluje, proč stejná chemoterapie zabírá u každého pacienta trochu odlišně. Někdo zareaguje velmi dobře, jiný se zlepší, později se však nádory vrátí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dřívější epidemiologické studie se spojením mezi obezitou a rakovinou prsu také zabývaly. Nepodařilo se jim však stanovit definitivní propojení příčiny a následku. „Je vzrušující a skutečně užitečné mít v tomto ohledu více pevných dat z experimentů,“ říká Therese Sørlie, bioložka z Oslo University Hospital. Tento výzkum je podle ní důležitý také vzhledem k nárůstu obezity v populaci napříč celým vyspělým světem.

Záleží na tom, kde se nachází tukové zásoby?

Během experimentů vyšlo najevo, že riziko vzniku nádorů se zvyšuje úměrně k indexu BMI (Body Mass Index). Jednoduše čím větší nadváha, tím větší riziko. Co se týče rakoviny prsu, tak se prsa mnoha žen postupem věku zvětšují, přičemž jejich hmota je tvořena převážně tukem. Obecně však mají obézní lidé více lipidů nebo mastných kyselin v krvi. A rakovinné buňky se živí hlavně z krevního řečiště.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro mnoho dalších variant rakoviny, kdy hraje tělesná váha a obezita roli, je zvláště rizikový břišní tuk. Velký obvod kolem pasu je také nebezpečný stran mnoha civilizačních chorob, jako je cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak a kardiovaskulární choroby. „Tukové zásoby na stehnech, bocích a hýždích u žen na druhé straně tak rizikové nejsou. Ty slouží jako zásobárny energie,“ upřesňuje Halberg. Není zkrátka obezita jako obezita.

Jakou máte hodnotu BMI a jak se změnila během pandemie?

Zdroj: ScienceNorway

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Zobrazit další články