Rozeznat pandu, která se liší, je téměř nadlidský úkol: Inteligence tady nepomůže, chce to jen orlí zrak. Myslíte si, že ho máte?

Díky jejímu jasnému zbarvení si pandu prakticky není možné splést s jiným zvířetem. Je to jeden z neznámějších, současně však nevzácnějších a nejohroženějších savců světa.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na první pohled vypadá nepochybně jako medvěd. Velkou řadu znaků a vlastností má však společnou s šelmami medvídkovitými. Přes svou drsnou minulost je to dnes velice mírumilovný vegetarián živící se prakticky výhradně bambusem. Panda velká věnuje 2 třetiny každého dne shánění a konzumaci potravy. Ve zbývajícím čase odpočívá. Jde o vynikajícího lezce po stromech, tento talent však používá jen při napadení predátorem, tedy medvědy či levharty.

Až 20 kilo bambusu denně

Může překvapit, že toto zvíře nemá žádné trvalé odpočívalo, noru nebo doupě. Často si prostě jen lehne na zem tam, kde zrovna je. Lesy tvořené bambusem jsou většinou prakticky neproniknutelné. V hustém podrostu je však síť tunelů, které panda rychle a obratně využívá. Žije ve velkých oblastech s chladným a také vlhkým podnebím. Její hustá srst ovšem spolehlivě odpuzuje vodu, je tak dostatečně chráněna. Která panda na obrázku se odlišuje od ostatních?

Přestože patří mezi šelmy, živí se výhradně bambusem, listy a výhonky. Protože mají však velmi nízkou výživovou hodnotu, musí jich denně spořádat až 20 kilogramů. Její organismus je navíc není schopen příliš využít. Velký objem jejího trusu tak tvoří nestrávené zbytky. Podle roční doby si jídelníček obohacuje také dalšími rostlinami i vejci ptáků. Panda vidí obecně velmi špatně, protože při hledání potravy zrak nepotřebuje.

Optická iluze, kterou zatím vyřešily jen 2 % populace! V hejnu slepic se záludně skrývá rukavice

Téměř samotářský život

Během let se panda na svůj jídelníček skvěle adaptovala. Jiné šelmy používají obvykle trháky, kterými jako nůžkami maso krájí. Panda jimi „ořezává“ bambusové výhonky, pak žvýká stoličkami. Její velké tlapy mají dokonce 6 prstů, takže může stonek bambusu pohodlně uchopit. Většinu roku žije zcela samotářsky, jedinou výjimkou je období páření. To je vlastně jediná doba, kdy se spolu tito savci setkávají. Jestli stále tápete, tady je řešení dnešního rébusu.

Pak následuje 5 měsíců březosti a obvykle jedno mládě. Dvě se rodí častěji v zajetí, ve volné přírodě vzácně. Panda je ovšem schopná obsloužit jen to silnější, nemá totiž dost mléka. Najít pandu s tmavším zbarvení tentokrát nebylo tak těžké, pokud se vám to však nepovedlo, nebo prostě jen chcete dále trénovat své myšlenkové procesy zábavným způsobem, pusťte se do dalších optických hádanek.

Jak rychle jste odlišnou pandu objevili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články