Máte skutečný cit pro detail? Pak vám určitě nebude dělat problém najít na tomto obrázku jednu labuť

Oproti ostatním ptákům vyniká labuť bez diskuse svou velikostí, krásou i silou. Její pohyby jsou takřka královsky důstojné a je radost ji sledovat během plavby.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Už v minulosti bývala velmi často chována jako okrasný pták parků nebo zámeckých zahrad. Stejně tak se dostala do mnoha pohádek a pověstí jako ochránce nebo bytost plnící přání. Přírodovědně je labuť velká pták patřící do řádu vrubozobých. Velikostí se pohybuje mezi 130–160 cm, rozpětím křídel pak 200–240 cm. Váží 8–16 kilogramů. Je kompletně bíle opeřená, jen nohy zůstávají černé. Má sytě oranžový zobák s jasně černým okrajem, u kořene je hrbol.

Královský opeřenec

Nejspíš nejcharakterističtějším znakem je prohnutý krk během plavání, který tvoří písmeno S. Pohlaví u labutí jsou si obecně velmi podobná. Samci jsou však větší a jejich zobáky jsou sytější. Mladé labutě mají peří šedé, takže se kolikrát zdá, že ke svému druhu vůbec nepatří. To už se stalo námětem mnoha pohádek o ošklivém káčátku, ze kterého se pak stane něco krásného. Zbarvení se na sněhovou bílou mění s prvním rokem života. Najdete jednu labuť na fotce?

Labuť velká žije v rybnících nebo sladkovodních jezerech. Hlavně těch s rákosím na břehu, kde si samice staví hnízda. Leží pak přímo v rákosí nebo na malých ostrůvcích dál od břehu. Hnízdo je vlastně velká kopa rákosu a dalších rostlin. Samec je pouze hlídač, samice sedí na 5–7 šedozelených vejcích skrytých v hustém peří. To si předtím vytrhala z hrudi. Mláďata přijdou na svět po 35 dnech, s rodiči vyplouvají na vodu hned po oschnutí.

Levý je správně, na pravém něco nesedí: Bez zdravého zraku nejspíš 3 rozdíly nenajdete, zkusit to ale můžete

Otužilí a bojovní ptáci

Labutě jsou obecně velmi teritoriální zvířata. Samci proto rádi bojují s konkurencí, bijí křídly do vody a „kloužou“ přitom po hladině. Jde také o silně otužilého ptáka, v zimě si vystačí s nezamrzlou vodní plochou. I tak ale některé odlétají na zimu ke Středozemnímu moři, případně na dolní tok Dunaje. V Česku počet pomalu roste, aktuálně je tu asi 600–700 párů těchto krásných opeřenců. Jestli při pohledu na fotku tápete, nevadí. Tady je řešení dnešní optické výzvy.

Potravu mláďat tvoří především malí vodní živočichové. Dospělé labutě si zase pochutnají na vodních rostlinách. Vybírají je ze dna, kam dosáhnou dlouhým krkem. Najít jednu ukrytou labuť mezi tolika dalšími vodními ptáky může dát vašemu zraku opravdu zabrat. Pokud cítíte, že by se vám hodilo více tréninku, nebo vás řešení takových úloh prostě jen baví, vyzkoušejte i další obrázkové testy.

Jak rychle jste ptáka našli?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Zobrazit další články