Takový optický špek tu ještě nebyl. Jen 2 % populace zvládnou objevit pečlivě se schovávajícího ledního medvěda

Lední medvědy najdete v zamrzlých divočinách Arktidy, také v Kanadě, Aljašce, Grónsku, Norsku a Rusku. A jeden se schovává i na této fotografii zasněžené krajiny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lední medvědi váží kolem 680 kilogramů. Jejich velikost a váha z nich tak dělají největší žijící masožravce na Zemi. Takové zvíře opravdu nechcete naštvat. Lední medvědi jsou výborně vybaveni pro přežití v těch nejhorších možných prostředích, jaká tato planeta vůbec může nabízet. Kromě silné srsti mají i několik vrstev tuku, které jejich tělo spolehlivě chrání před mrazivým vzduchem a téměř mrznoucí vodou. Jakou další výbavou disponují?

Nejchytřejší Čech vymyslel záludnou optickou iluzi. Kdo ji vyřeší do 16 vteřin, vyslouží si místo mezi 1 % vyvolených v Česku

Tepelná izolace a výborní plavci

Pod srstí se nalézá černá kůže, která pohlcuje sluneční paprsky a udržuje tak tyto šelmy v teple. Tito mohutní savci mají také vynikající čich, který používají hlavně při stopování oblíbených mořských tuleňů. Tento smysl je u nich ve skutečnosti tak citlivý, že zachytí vytouženou kořist až na neuvěřitelných 16 kilometrů daleko. Navzdory velikosti jde o vynikající plavce. Najdete jednoho z nich v této záplavě šedého a bílého terénu?

Kromě pevniny je tak najdete i 100 kilometrů od břehu. Naprosto pohodlně plavou rychlostí 10 kilometrů v hodině jen za použití 30 cm širokých tlap. Ty ve vodě fungují jako perfektní pádla. Ačkoli jim voda rozhodně není cizí, nejsou natolik rychlí, aby tuleně a další živočichy chytali přímo na otevřeném moři. Místo toho se spoléhají na ledovce a další lovecká místa. Zkrátka čekají poblíž děr v ledu, kudy se tuleni jednou za čas nadechují. Takový bufet.

Inspirace od chameleonů

Navzdory obvyklému názoru není srst ledních medvědů doopravdy bílá. Je totiž zcela průhledná s dutým jádrem, které odráží vnější světlo. To jim velmi pomáhá zapadnout do okolí. Užitečný trik, hlavně při lovu. Jsou to vlastně tak trochu chameleoni. Samice rodí svá mláďata ve sněhových doupatech během listopadu a prosince. Tehdy je rodina chráněna před drsným okolním prostředím. Stále nic? Podívejte se na malou plošinku vpravo od řeky.

Těsně po příchodu na svět jsou medvíďata velká jen asi 30 centimetrů a váží 500 gramů. Tedy asi tolik jako morče. Celá polární rodina z brlohu vyleze za 5 měsíců. Ať už jste medvěda našli během chvilky, nebo vám jeho hledání dalo pořádně zabrat, zkuste své pozorovací schopnosti a postřeh otestovat pomocí dalších cvičení.

Jak moc vám dal obrázek zabrat?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Zobrazit další články