Neodchází vám mozek? Otestujte ho dříve, než bude pozdě. Najděte v houfu medvědů jednoho, který se liší

Medvěd hnědý je největší evropskou šelmou a vzácně ho můžete potkat i v našich lesích. Na tomto obrázku se jich sešlo opravdu hodně, jeden se však od ostatních liší.

i Zdroj fotografie: Barletta Web
                   

Nejen kvůli své velikosti může být medvěd v některých případech dosti nebezpečný. Hlavně medvěd probuzený ze zimního spánku je hrozbou naprosto pro kohokoli. I mnoho profesionálních lovců na to nechtěně doplatilo. Ve staroslověnštině znamená jeho jméno „kdo ví, kde je med“. Cílem bylo najít označení pro medvěda, aniž by bylo vysloveno jeho pravé jméno. Podle tehdejší magie totiž pravé označení bytost přivolá, což nikdo nechtěl.

Společný předek lesa a ledu

Ačkoli je mnohdy brán za predátora, je to poměrně zavádějící. Až tři čtvrtiny stravy této šelmy jsou totiž výlučně rostlinného původu. Svoje teritorium označují medvědi tak, že olupují kůru ze spodní části kmenů. Medvěd hnědý měl také kdysi společného předka s medvědem ledním, před mnoha miliony let ale došlo k rozdělení jejich cest. Teď zklidněte svou mysl a svou pozornost zaměřte na obrázek houfu medvědů. Který z nich se odlišuje od zbytku?

iZdroj fotografie: Barletta Web

Rozzlobit medvěda je opravdu špatný nápad. Přes svou mohutnost a zdánlivou neohrabanost jde o velmi rychlého sprintera. Na krátké vzdálenosti tak vyvine rychlost i 60 kilometrů v hodině. Nicméně i kdybyste mu utekli, moc vám to nepomůže. Po pachové stopě je totiž schopen jít i desítky kilometrů. Do kopce běží mnohem rychleji, protože jeho zadní nohy jsou delší než ty přední. Umí výborně šplhat po stromech, týká se to však jen malých medvědů. Váhu dospělého jedince totiž prakticky žádný strom nevydrží. Dokáží přeplavat řeku širokou i 5–7 kilometrů.

Takový optický špek tu ještě nebyl. Jen 2 % populace zvládnou objevit pečlivě se schovávajícího ledního medvěda

Drápy a pravidelný zimní spánek

Dostat se do kontaktu s jejich drápy není nic příjemného, obvykle se to stane jen jednou. Drápy bývají dlouhé 10–12 centimetrů. Před ulehnutím k zimnímu spánku nabere tato šelma asi 200 kilo tukových zásob, které ji pak udržují při životě. Medvěd hnědý také používá jedno doupě po celý život. Medvědí mléko má třikrát víc kalorií než to od krav. Novorozený medvěd váží 400–500 gramů, tedy méně než „lidské mládě“, jak byl Mauglí nazván ve slavné Knize džunglí.

iZdroj fotografie: Barletta Web

Zde je řešení této hádanky – odlišný medvěd má černé oči a nachází se v druhém řádku zdola a na druhé pozici zprava. Pokud se vám jej podařilo najít, máte skvěle vytrénovanou pozornost. Jestli se vám v hledání nevedlo, nejspíš potřebujete svůj zrak a vnímavost ještě trochu pocvičit, ideálně zábavnou formou v podobě dalších rébusů.

Jak dlouho vám trvalo odlišného medvěda najít?

Zdroj: BarlettaWeb
Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Zobrazit další články