Denní konzumace česneku může být nejlepší prevencí všech sezónních neduhů. Díky svým vlastnostem je nedílnou součástí indické kuchyně i tradiční medicíny.
Dokonce i podle Ajurvédy je česnek silné koření s mnoha lékařskými přínosy. Umí přirozeně redukovat triglyceridy v těle, působí pozitivně na naše srdce, upravuje hladinu cukru a nakopává imunitu. Ovšem pikantní aroma a ostrá chuť česneku při konzumaci za syrova jsou důvodem, proč se tolik neujímá. Následuje několik možností, jak jeho správným použitím využít všechny jeho přínosy.
Proč jíst česnek v zimě a hlavně syrový?
Obsahuje spoustu antioxidantů působících proti stresu, které opravují buňky poškozené volnými radikály v těle. Krom toho obsahuje zásobu minerálů jako je fosfor, vápník, draslík, železo a měď. Je také přírodním zdrojem vitaminů C a B6. Vitamin C spolu s železem nakopává imunitu a pomáhá tvořit přirozenou obranu právě proti sezónním nemocem. Takže se na zimu dobře připravte správnou výživou vlastního těla.
Syrový česnek na lačno pomáhá redukovat cholesterol. Je prevencí ucpávání tepen, čímž prospívá srdci. Obsahuje látku Allicin, která ředí krev a snižuje cholesterol. Nejlepším způsobem jeho konzumace je tedy v syrovém stavu, protože vařením a dalšími úpravami se mnoho jeho vlastností a obsahu ztrácí. Pro téměř kompletní využití si ho tedy dejte na lačno se sklenkou vody. Prospějete srdci a předejdete cukrovce.
Česnekový čaj a polévka
Výše uvedená konzumace může vypadat dosti děsivě. Další možností je proto příprava česnekového čaje podle jednoduchého receptu. Rozdrobte 1 stroužek, přidejte hrnek vody a nějakou dobu vařte. Když čaj bublá, přidejte půl lžičky skořice. Vařte 2 minuty a vypněte oheň. Nalijte do šálku, přidejte lžičku medu a půl lžičky citronové šťávy. Můžete libovolně dochutit, nebo ho nechat jen jednoduchý povařením česneku s trochou skořice.
Zdravá česnečka chce omyté kuřecí prso nakrájené na kostičky. Vezměte tlakový hrnec, přidejte lžíci másla, 4 stroužky sekaného česneku a 1 krájenou cibuli. 4 zrnka pepře, petržel a vařte 1 minutu. Přidejte kuřecí kostičky a 4 celé stroužky, sekaný zázvor a 3 šálky vody. Pomalu vařte a servírujte s lístky koriandru.