Naučte se jíst česnek tak, abyste z něj získali, co nejvíce důležitých látek. Až 90% lidí dělá při jeho konzumaci chyby

Denní konzumace česneku může být nejlepší prevencí všech sezónních neduhů. Díky svým vlastnostem je nedílnou součástí indické kuchyně i tradiční medicíny.

i Zdroj fotografie: Freeimages.com
                   

Dokonce i podle Ajurvédy je česnek silné koření s mnoha lékařskými přínosy. Umí přirozeně redukovat triglyceridy v těle, působí pozitivně na naše srdce, upravuje hladinu cukru a nakopává imunitu. Ovšem pikantní aroma a ostrá chuť česneku při konzumaci za syrova jsou důvodem, proč se tolik neujímá. Následuje několik možností, jak jeho správným použitím využít všechny jeho přínosy.

Proč jíst česnek v zimě a hlavně syrový?

Obsahuje spoustu antioxidantů působících proti stresu, které opravují buňky poškozené volnými radikály v těle. Krom toho obsahuje zásobu minerálů jako je fosfor, vápník, draslík, železo a měď. Je také přírodním zdrojem vitaminů C a B6. Vitamin C spolu s železem nakopává imunitu a pomáhá tvořit přirozenou obranu právě proti sezónním nemocem. Takže se na zimu dobře připravte správnou výživou vlastního těla.

iZdroj fotografie: Freeimages.com

Syrový česnek na lačno pomáhá redukovat cholesterol. Je prevencí ucpávání tepen, čímž prospívá srdci. Obsahuje látku Allicin, která ředí krev a snižuje cholesterol. Nejlepším způsobem jeho konzumace je tedy v syrovém stavu, protože vařením a dalšími úpravami se mnoho jeho vlastností a obsahu ztrácí. Pro téměř kompletní využití si ho tedy dejte na lačno se sklenkou vody. Prospějete srdci a předejdete cukrovce.

Česnekový čaj a polévka

Výše uvedená konzumace může vypadat dosti děsivě. Další možností je proto příprava česnekového čaje podle jednoduchého receptu. Rozdrobte 1 stroužek, přidejte hrnek vody a nějakou dobu vařte. Když čaj bublá, přidejte půl lžičky skořice. Vařte 2 minuty a vypněte oheň. Nalijte do šálku, přidejte lžičku medu a půl lžičky citronové šťávy. Můžete libovolně dochutit, nebo ho nechat jen jednoduchý povařením česneku s trochou skořice.

iZdroj fotografie: Unsplash.com

Zdravá česnečka chce omyté kuřecí prso nakrájené na kostičky. Vezměte tlakový hrnec, přidejte lžíci másla, 4 stroužky sekaného česneku a 1 krájenou cibuli. 4 zrnka pepře, petržel a vařte 1 minutu. Přidejte kuřecí kostičky a 4 celé stroužky, sekaný zázvor a 3 šálky vody. Pomalu vařte a servírujte s lístky koriandru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články