Proces snášení vajec je velmi složitý mechanismus, který se někdy může poškodit. Vznikají tak poté například vejce se dvěma žloutky.
S blížícími se Velikonocemi většina z vás zamíří do obchodu, kde nakoupí plato (nebo dvě) slepičích vajec. Ta doma následně zpracuje při pečení velikonočních koláčů, mazanců či beránka, využije je při vaření, nebo je obarví pro účely velikonoční koledy. Ovšem někdy se stane, že místo klasického vejce rozklepnete kus, který obsahuje dva žloutky. Jestliže vás zajímá, proč se ve vejcích čas od času objevují, vězte, že za tím stojí zejména dva důvody.
Dvoužloutkové vejce je 1 z 1 000
Slepičí vejce jsou pro tuzemskou kuchyni klíčovou surovinou. Téměř každá hospodyňka jich během přípravy oběda zpracuje hned několik. Někdy se ale mezi rozklepnutými kusy objeví i takové, které má dva žloutky. Šance, že slepice takové vejce snese, je 1:1 000. Ještě menší pravděpodobnost je, že narazíte na takové, které obsahuje 3 žloutky. V každém případě se nicméně jedná o vadu. Proces snášení vajec je velmi složitý a někdy se stane, že dojde k jeho poškození či chybě.
V případě dvoužloutkových vajec jsou příčiny dvě. První z nich je dědičná vada, kterou trpí přibližně 1 slepice z 1 000. Druhým – a častějším důvodem – je jednoduše uvolnění dvou zralých žloutků z vaječníků najednou, které postihuje především mladé kuřice. Ty jsou během pohlavního dospívání hormonálně nevyrovnané, přičemž tato nerovnováha může mít za následek uvolnění žloutku z druhého vaječníku asi 30–70 minut po uvolnění prvního žloutku.
Složitý mechanismus, který ovlivňují další faktory
I přesto, že mají slepice dva vaječníky, po dobu jejich života je aktivní pouze levý z nich. Pravý vaječník se v průběhu dospívání postupně scvrkává a po dosažení pohlavní dospělosti zůstává nefunkční. Do té doby nicméně obsahuje – stejně jako levý vaječník – vaječná semena (žloutky), jež se mohou v některých případech neplánovaně uvolnit a založit tak vejce se 2 žloutky. Obecně se během procesu snášení dostávají žloutky do samotného středu vajec a kolem nich se tvoří bílek a skořápka.
Takto založená vejce ve vaječníku rostou do doby, než jsou připravená. Poté sklouznou do kloaky a slepice je následně snese. Celý proces snášení vajec trvá v rozmezí 24–27 hodin. Podle některých zdrojů dokáže změna osvětlení tento mechanismus výrazně ovlivnit, potažmo podpořit produkci dvoužloutkových vajec. Jestliže se délka osvětlení prudce prodlouží, vysoké procento mladých kuřic snese vejce se dvěma žloutky.
Jaké žloutky nacházíte v zakoupených vejcích vy?