Jedním z kritických znaků moderní civilizace je obrovské plýtvání jídlem. Jenže při hektickém tempu života je velmi snadné ztratit přehled o záručních dobách potravin.
Existuje potraviny, které jsou stran svého rozkladu poměrně jasné, jiné zase docela nenápadné. Příkladem budiž krajíc chleba, který dá plíseň velmi jasně najevo zelenými fleky a chomáčky. Jenže pokud jste tyto části odstranili s úmyslem zachovat „to dobré“, naletěli jste na velmi zákeřný klam. Plíseň – nejen na chlebu – je cizopasná houba, jedno z nejrozsáhlejších království oddělené od zvířat i rostlin.
Nejen na viditelných místech
Samotné tělo plísně sedí hrdě na vrcholku objektu či materiálu, na kterém se uchytila, zatímco kolem se rozbíhají jako kořeny drobounké větvičky sahající mnohem dál. To znamená, že tento organismus není jen na tom opravdu zeleném místě, které vidíte prostým okem, ale i všude okolo. Je to jako kořeny stromu – u kmene vidíte silné šlahouny, ale celá síť droboučkých vláken se ukrývá pod zemí, oku člověka dobře skryta.
V závislosti na struktuře konkrétního jídla se plíseň umí dostat velmi hluboko pomocí série kořínků zvaných hypy a jdou jí hlavně měkké potraviny jako je právě pečivo. Některé plísně jsou pro člověka bezpečné a používají se cíleně pro tvorbu různých zrajících sýrů nebo omáček. Nicméně existuje mnoho dalších plísní, kterým je potřeba se v zájmu vlastního zdraví obloukem vyhnout. Pozřením zdánlivě čisté části jíte nejspíš i ona drobná vlákna.
Nezezelená jen jeden plátek
Pokud jde přímo o chléb, obvykle ho v lednici nebo ošatce přechováváme v balíčku, každopádně s plátky těsně u sebe. Tím pádem existuje jen velmi malá šance, že by při napadení plísní byl jeden z kousků ušetřen. Jakmile je plíseň vidět na povrchu, znamená to, že se dostala do rozmnožovací fáze. Vysílá tedy další spory ven, aby se uchytily jinde. Ano, můžete mít zvláštní štěstí a narazit na přínosnou plíseň.
Jenže rozeznat pouhým okem rozdíl mezi přínosnou a velmi nebezpečnou plísní je prakticky nemožné. A po pozření plesnivé potraviny, hlavně některých mykotoxinů, jsou účinky patrné velmi záhy a vyžadují hospitalizaci. O tom se přesvědčil i jeden postarší pár po konzumaci zkažené konzervy s polévkou. Pokud máte strach z vyhazování potravin, můžete některé vždycky zmrazit, takže vydrží déle. Po rozmrazení je ale ihned zkonzumujte.
Kazívá se vám doma jídlo?