Nejčastěji přehlížené signály, že jíte příliš bílého pečiva. Špatná nálada a přibírání jsou varování

Každý Američan sní podle odhadů asi 24 kilogramů chleba ročně. Důvodem je snadná dostupnost, chuť, pohodlí přípravy a taky možnost vzít si ho kamkoli.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jenže stejně jako všechno další, co nám chutná, má i chleba některé negativní dopady na lidské tělo. A když je organismus podrážděn, dává jasně na vědomí, že se něco děje. Jedním z prvních je zácpa a silné nadýmání. K tomu dochází hlavně u těch, kteří mají intoleranci na lepek nebo trpí céliakií, ale nejsou si toho vědomi. Zvýšená produkce plynu a pocit ucpání střev se projeví i při zvýšené citlivosti na pšenici a další semena, ze kterých se chleba vyrábí.

Větší hlad a postupné přibírání

Vysoce rafinované obilí, ze kterého pochází bílý chléb, preclíky a křupky, je velmi bohaté na kalorie. A díky silnému obsahu cukru způsobují, že máte nutkání jíst víc a víc. Právě proto při vyšším stresu nebo smutku saháte právě po těchto potravinách. Na krátkou dobu vám totiž jejich konzumace dodá pocit štěstí. Nejspíš jste si už všimli, že jste něco přibrali. To se dá ovšem snadno odvrátit, pokud svůj jídelníček přesměrujete na celozrnnou stravu.

iZdroj fotografie: Pxhere

Více studií potvrdilo, že právě tyto potraviny pomáhají s hubnutím mnohem rychleji nebo bílé pečivo ve všech podobách. Stojí to na jednoduché skutečnosti, že obiloviny tohoto typu obsahují mnohem více vitaminů a minerálů. Což ovšem neznamená, že to budete přehánět s nimi, všeho moc škodí i u toho, co je v běžném režimu zdraví přínosné. Při hubnutí je vždycky potřeba vyvážená strava doplněná pravidelným pohybem.

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi

Za váš zvyšující se cholesterol není obvykle odpovědné domácí pečivo připravené v troubě, ale to, které jste si přinesli z obchodu. Nejrůznější croissanty, máslové rolky a podobné produkty obsahují hodně másla a vajec a pokud si je dopřáváte pravidelně, cholesterol na to bude reagovat. Potraviny bohaté na lepek pak spadají do zcela totožné kategorie. Spadají sem různé sušenky, dortíky, koblihy a většina smažených potravin.

iZdroj fotografie: Pxhere

Bílé pečivo je také často zloduchem stojícím za dalším problémem, kterému nejspíš čelíte. Těstoviny, nudle, bílá rýže, cereálie a další věci z bílé mouky vám způsobují popraskanou kůži. Podle opakovaných průzkumů lidé, jejichž jídelníček odpovídá právě jmenovanému, mají o 30 % větší riziko na akné. Může za to opět vysoký obsah cukru v těchto potravinách, který zvyšuje vylučování inzulinu do krve. Na to navazuje aktivita hormonů.

Ospalost po jídle a krevní tlak

V případě, že vás jídelníček opravdu obsahuje hodně chleba, uvolňuje se do krve výrazné množství inzulinu. Ten dovoluje aminokyselině tryptofan, aby zůstávala v krvi o dost déle, než je záhodno. Tryptofan pomáhá produkci serotoninu a melatoninu, dvěma transmiterům, které stabilizují vaši náladu. Po změně stravovacích návyků vás dost možná opustí potřeba jít si po obědě lehnout a budete se raději věnovat nějaké práci.

iZdroj fotografie: Pxhere

Dokonce 9 z 10 Američanů denně konzumuje mnohem víc soli, než je zdravé, a právě chleba je hlavním pachatelem. Jeden plátek obsáhne skoro 230 miligramů, což je 15 % horního denního limitu. Jednoduchý sendvič je tak dvojitá dávka. A potraviny jako pizza, různé rolky, krutony a sendviče z obchodu mají úroveň soli ještě mnohem vyšší. Tohle přispívá k vysokému tlaku a ten zase k srdečním chorobám a mozkovým mrtvicím.

Denní nálada jako na houpačce

Díky vysokému obsahu cukru má bílé pečivo vliv na průběžnou náladu konzumenta. Cukr totiž nabudí, ale stejně strmý je i pád. Je to stejně jako u drog, protože cukr funguje naprosto totožně. A pokud nejsou tyto potraviny pořádně stráveny, jejich složky se dostanou až do mozku, kde může dojít i k psychickým problémům a chorobám. Pokud jste citliví na pšenici, máte větší riziko také na schizofrenii, bipolaritu, deprese nebo úzkosti.

iZdroj fotografie: Pxhere

Mnoho lidí, kteří jídelníček pozměnili, uvádělo jako jednu ze změn také mnohem lepší psychickou pohodu a zmizení mnoha dřívějších neduhů. Lidské tělo je chrám a proto bychom si měli rozmýšlet, co do něj vstupuje a v jaké míře. Hotová jídla na regálech obchodů jsou jednoduchá na přípravu, jenže v dlouhém horizontu se vymstí. Při přípravě z čerstvých surovin máte naprosto jasno v tom, co do sebe dostáváte a také volnost v nastavení.

Poznáváte na sobě některé z těchto příznaků?

Zdroj: BrightSide

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články