Nový podvod na Facebooku: Během pár sekund vám odcizí účet a vy si toho ani nevšimnete

Pokud nakupujete přes Facebook Marketplace, dejte si pozor na nový podvod. Zloději se už nesnaží ukrást vaše peníze, ale samotný účet.

i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

Facebook Marketplace se stal terčem mnoha podvodů a bohužel se čím dál častěji stává, že tam vychytralí zlodějíčci někoho okradou. To se týká zejména nakupování různého zboží, za které si nejprve vezmou peníze, ale poté vám vůbec nic nepošlou. Nově však odborníci, kteří se zabývají touto sociální sítí, varují před dalším nebezpečným rizikem. 

Novodobý podvod, před kterým je třeba být na pozoru 

To se týká především podvodného jednání, kdy se zloději snaží získat vaše přihlašovací údaje k Facebooku. Váš profil poté jednoduše odcizí a následně si tam mohou dělat, co chtějí, třeba okrádat vaše přátele nebo rodinné příslušníky. Vše to přitom začíná právě na Marketplace, kde se zločinci představí jako seriózní zájemci o zboží. 

Detektivní hádanka pro chytré hlavičky: Jen skutečně chytrý jedinec odhalí na obrázku zloděje do 10 vteřin
iZdroj fotografie: Unsplash
Zloději dnes využívají Facebook Marketplace pro odcizení vašich údajů

Poté však namísto peněz nabídnou za vaše zboží výměnu za něco jiného a pošlou vám odkaz na údajný inzerát s různými produkty. Jejich profil přitom vždy vypadá úplně normálně a pachatelé působí velmi důvěryhodně. Bohužel však s kliknutím na jimi zaslaný odkaz začíná podvod. Zpravidla se totiž jedná o falešnou přihlašovací stránku Facebooku.

Zásadní je se nenachytat 

Na tu jsou oběti vyzvány se přihlásit, čímž zloději získají vaše přihlašovací údaje. A jakmile tak udělají, váš účet je v jejich rukou a vy nic nezmůžete. Aby to však nevypadalo tak podezřele, po přihlášení vás stránka přesměruje na jinou doménu. Bohužel však v té době už pachatelé začínají psát vašim přátelům a žádají je pod vaším jménem o peníze. 

9 důvodů, proč telefon na záchodě nemá co dělat: Bakterie v tom samozřejmě hrají svou roli, ale nejsou tím největším problémem
iZdroj fotografie: Depositphotos
Pozor na podvodné jednání na internetu

Pokud se chcete před těmito problémy ochránit, vždy pečlivě kontrolujte odkazy, které obdržíte od neznámých lidí. Zároveň byste nikdy neměli vyplňovat své přihlašovací údaje na stránkách, které oficiálně nespadají pod Facebook a jiné oficiální platformy. Podvody dnes neustále přibývají, a proto je důležité být vždy na pozoru. 

Jaké zkušenosti máte s podvody na internetu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články