Údajně prokletý šperk: Diamant Naděje svým majitelům žádné štěstí nepřinesl

Na první pohled neškodný drahokam. Pojí se však k němu pověra o tom, že je prokletý. Řeč je o diamantu Hope, který žádnému svému majiteli nepřinesl do života štěstí. Ba naopak.

i Zdroj fotografie: CSvBibra / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Diamant Hope patří bezpochyby mezi nejkrásnější a nejznámější drahokamy na světě. Na první pohled se může zdát, že je snem každého sběratele. Ve skutečnosti po něm však žádná velká poptávka není. Nejde ani tak o jeho cenu, jako spíše o pověsti, které jsou s ním spojené. Diamant, jehož hodnota přesahuje 250 milionů dolarů, je totiž považován za prokletý. Každému, kdo si ho koupil, přinesl pouze smůlu a kdo mohl, co nejdříve se ho zbavil. Od svého objevení v 17. století vystřídal několik majitelů a historky s ním spojené dodnes děsí všechny, kteří věří pověrám. 

Prokletý diamant 

Poprvé byl objeven v 17. století. Původně jej prý zakoupil francouzský obchodník Jean-Baptiste Tavernier. Právě zde ale začíná série podivných událostí, které kámen provázejí dodnes. Říká se, že Tavernier drahokam nikdy nekoupil, ale ukradl z hinduistické sochy v indickém chrámu. Odtud pramení historky o prokletí. Jakmile prý chrámoví starší zjistili, že diamant chybí, údajně uvalili kletbu na toho, kdo měl předmět v držení,” prozradil historik Dalibor Moravec pro Čtidoma.cz. Tavernierovi se ho naštěstí podařilo rychle zbavit a kletby se tak údajně vyhnul. 

Diamanty vyrobené v laboratoři mají vlastnosti, které nikdo neočekával

Často měnil svého majitele

Tavernier prodal v roce 1668 kámen Ludvíkovi XIV. za 120 tisíc livrů. Král drahokam nechal vybrousit do 68 karátů a umístit do ozdobné jehlice. A pak se začaly dít události, díky kterým si následně získal přívlastek “prokletý”. Ludvík v průběhu svého života ztratil většinu svých dětí. Sám se přitom dožil vysokého věku. Později nabyl dojmu, že za to může právě prokletý diamant. Brzy na to se ho zbavil a dalším jeho majitelem se stala Marie Antoinetta. O pár let později skončila na popravišti. 

iZdroj fotografie: Kunalm / Creative Commons / CC BY-SA
Diamant Hope v přírodovědném muzeu Smithsonian

Kámen putoval po celém světě

Kámen byl v roce 1792 ukraden a po dlouhou dobu se jeho stopa ztratila. V roce 1839 jej získal sběratel drahokamů Henry Philip Hope, po němž diamant nese své jméno. Ani on však neměl štěstí. Přišel téměř o všechen svůj majetek a nakonec i o diamant, který jeho synovec ukradl a následně prodal, aby zaplatil své dluhy. Koupil ho makléř Jacques Colot a ani ten se nevyhnul krutému osudu. Brzy na to totiž zešílel a nakonec spáchal sebevraždu. Prokletí diamantu však neustávalo. Řecký obchodník Simon Montharides zahynul při kočárové nehodě. Další majitel, Edward McLean, přišel o syna, dcera spáchala sebevraždu a sám McLean nakonec zemřel v psychiatrické léčebně. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Redaktorem jsem již 6. rokem. Specializuji se na optické a vizuální testy, hádanky a rébusy, ale i zpravodajství a informace o nových technologiích, přičemž zábavnou formou podporuji vědeckou gramotnost čtenářů.

Zobrazit další články