Oblíbený mobilní telefon byl napaden virem: Lidé, kteří ho vlastní, mohou přijít o bankovní účet

Pokud máte iPhone, možná vám hackeři brzy vybrakují celý bankovní účet. Nový virus se začíná šířit po všech zemích světa.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina populace dnes neudělá bez svého telefonu ani krok, ovšem mnozí stále zapomínají na určitá rizika spojená se stahováním aplikací. To se týká především uživatelů operačního systému Android, který je obecně považován za zranitelnější a skrývá mnoho rizik. Jenže nově hackeři útočí i prostřednictvím iPhonů a zdánlivě bezpečného iOS. 

Uživatelé iPhonů v ohrožení 

Právě na zmíněné iPhony útočí nový virus s názvem GoldDigger, který dle společnosti společnost Group-IB dokáže získat přístup do bankovního účtu a během několika vteřin vybrat všechny peníze. Trojský kůň má dokonce sbírat data z funkce rozpoznávaní obličeje, doklady totožnosti a SMS zprávy, což mu usnadňuje získat moc nad operačním systémem. 

majitelé iphonů
Až 20 % Čechů v ohrožení: Majitelé těchto telefonů budou muset platit poplatek 25 000 Kč
iZdroj fotografie: Depositphotos
iPhony napadá nebezpečný virus

Nebezpečný virus pak používá techniku deepfake, díky které se nabourá takřka do všech vašich dokumentů. Do systému iOS se přitom dostal kvůli iniciativě společnosti Apple zvané TestFlight. Ta tvůrcům aplikací umožňuje distribuci jejich testovacích verzí bez nutnosti projít bezpečnostní prověrkou, což ovšem App Store zavrhuje.

Aplikace stahujte pouze z oficiálního zdroje 

Nebezpečí se tedy týká těch, kteří stahují aplikace z neznámých zdrojů a využívají sofistikované MDM profily. Ty využívají zejména firmy, které chtějí spravovat velkou část operačního systému podle svých potřeb a vyhýbají se ověření App Store. Jenže pokud si takový profil stáhnou z jiného zdroje, do systému jim vnikne i GoldDigger. 

iPhone 15: V životě si ho nekupujte. O novém předraženém telefonu od Applu se totiž zjistily hrozné věci

Doposud se nejvíce případů napadení trojským koněm objevilo ve Vietnamu a Thajsku, ovšem jak uvádí server 9to5mac, GoldDigger představuje celosvětovou hrozbu. Navíc dnes neexistuje žádný spolehlivý způsob, který by před ním dokázal uživatele iOS chránit. Vývojáři proto apelují, aby vždy stahovali aplikace pouze z oficiálního obchodu App Store. 

Jak se před viry chráníte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články