Prodej starého telefonu za desítky tisíc? Nokia, Apple a Motorola se na trhu starožitností těší velké oblibě

Pokud doma najdete tyto staré telefony, neváhejte je nabídnout na trhu. Někteří sběratelé vám za ně nabídnou obrovské peněžní částky.

TElefon Samsung i Zdroj fotografie: בר / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V současné době je moderní sbírat retro věci, které kdysi neměly téměř žádnou hodnotu a lidé je považovali za naprosto běžné předměty. To se týká především určitých telefonů od značek Nokia a Apple, jejichž cena postupem let vystoupala na desítky tisíc korun. Pokud je doma najdete i vy, můžete je zkusit udat na trhu, jako je třeba Aukro

Starý iPhone a legendární Nokia

Movití sběratelé dnes touží především po legendární Nokii 8110, která je považována za jeden z nejodolnějších telefonů vůbec. Pokud tento model najdete ve velmi dobrém stavu nebo ještě lépe s původní krabičkou, můžete ho prodat klidně i za cenu 90 000 Kč. Poměrně velké částky (zpravidla několik desítek tisíc) vám poté může vydělat i model 7700. 

Až 218 000 Kč odměna pro každého Čecha, kdo má doma tento telefon. Rychle se podívejte do šuplíku, možná ho tam máte

Tučné částky poté slibují i staré telefony od značky Apple. Například vloni se na jedné aukci vydražil iPhone první generace s pamětí 8 GB za neuvěřitelných 39 339 dolarů. To je zhruba 900 000 Kč, což už není malá částka. Telefon se přitom začal prodávat již v roce 2007, kdy byl revoluční novinkou a jeho cena byla dle webu iDnes 599 dolarů, tedy 13 500 Kč. 

Zajímavou cenu mají i další značky

Vydělat hezké peníze můžete také na dalších značkách, jako je třeba Motorola. Ta v současné době telefony moc neprodává, ovšem v roce 1973 tomu bylo naopak. Jednalo se totiž o jednu z prvních značek, která uvedla o 10 let později telefony na trh. Světoznámý model Motorola DynaTAC 8000X proto dnes můžete dle webu TN prodat za krásných 120 000 Kč. 

Peníze v ruce
1395 Kč dostane na ruku každý, kdo vlastní tento typ telefonu. Kdo se neozve, tomu nárok na peníze propadne
iZdroj fotografie: Depositphotos
Mnoho starších telefonů dnes prodáte za plno peněz

V některých případech můžete dostat hezké peníze i za novější modely. Důkazem je třeba Samsung Galaxy Note 7, který výrobce krátce po uvedení na trh musel přestat vyrábět. Na vině byly problémy s baterií a tak se tyto telefony dostaly jen mezi pár lidí. Dnes jsou proto považovány za velmi vzácná zařízení a mnoho sběratelů za ně platí i desítky tisíc korun. 

Jaké telefony máte doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články