Začal škytat, pak 68 let nemohl přestat: Pro někoho noční můra, Charles Osborne si i přes to dokázal život užít

Po nepříjemné nehodě začal Charles neustále škytat a nic mu nepomáhalo problém zahnat. Přesto žil pestrý život dalších 68 let.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Škytavka čas od času přepadne každého a sami nejspíše víte, že to není nic příjemného. Tak trochu extrémní případ nicméně potkal muže jménem Charles Osborne, který přežil děsivou nehodu při zabíjačce prasete. Po incidentu začala jeho životní muka, protože neustále škytal a nic mu dle webu iDnes nepomáhalo problém zastavit. 

Od nehody neustále škytal 

Vše se odehrálo 13. června roku 1922, kdy se Charles chystal na farmě v Nebrasce zabít stošedesátikilové prase. Tehdy se zavěšené zvíře utrhlo z háku a spadlo přímo na něj, čímž mu poškodilo malinkou cévku v hlavě a tím také část mozkového kmene. Téměř ihned poté začal muž škytat a nic mu nepomáhalo problém vyřešit. 

Afázie nekončí problémem s mluvením. Jak zákeřná nemoc, kvůli které Bruce Willis zanechal herectví, postihuje mozek?

Ubíhaly dny, týdny, ale škytavka stále trápila polámaného mladíka. Lékaři stejně jako Charles doufali, že sama brzy odezní, jenže to se bohužel nestalo. Zkoušel i různé babkské rady, ale nic mu nedkoázalo pomoci. Po letech se rozhodl jet i na Aljašku, aby konečně získal patřičnou úlevu, ale stejně jako po celé Americe mu ani tam nedokázal nikdo pomoci. 

Na svůj jedinečný problém si zvykl 

Až v roce 1936 se rozhodl akceptovat, že se škytání nezbaví. Naučil se proto speciální dýchací technikou překrýt otravný zvuk, který neustále vydával a snažil se žít svůj život naplno. Naštěstí ho problémy netrápily během noci, takže mohl alespoň v klidu odpočívat. Dokonce byl dvakrát ženatý a za svůj život si udělal osm krásných dětí.

Proč míváme škytavku? Důvody jednoho z nejotravnějších projevů mohou prozradit, jak s ním účinně a rychle bojovat
iZdroj fotografie: Depositphotos
Během noci škytavka Charlese netrápila

Ve finále byl spokojený a na svůj jedinečný problém si zvykl. V roce 1978 už ani nevěděl, jaký by život bez škytavky mohl být, ale přesto si nadevše přál, aby konečně zmizela. To se nicméně stalo v roce 1990, kdy to čekal ze všeho nejméně. Byl už dosti starý a bohužel rok na to zemřel. I přes svou poruchu se tak dožil krásného věku a příznakům odolával neuvěřitelných 68 let. Podle odhadů prodělal 430 milionů škytnutí.

Jak často škytavka trápí vás?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články